Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Danmark alltjämt lyckligaste landet

Annons

I många undersökningar om vilket land som betraktas som det lyckligaste att bo och leva brukar Danmark toppa listan.

Här bygger man inga franska höghastighetsbanor utan här trivs man.

Att cykla i Danmark är ett rent nöje. Cyklisterna är trafikens kungar och har företräde överallt. Självklart har man skilda kör, cykel- och gångvägar. Här blandas inte gångtrafikanter, barnvagnar, trimmade EU-moppar och cyklister i salig röra som i Västerås. Nej ”knallerten” är hänvisad till körbanorna där den hör hemma.

Effekten på dessa satsningar är att alla cyklar, gammal som ung. Stadslivet får en trivsam prägling med livlig handel och bilen används enbart för längre sträckor. Då slipper man parkeringsproblem och man kan med ett gott samvete svalka sig med en kall ”Hvergang” på uteserveringen.

I stället för dyra prestigeprojekt i 100-miljonersklassen satsar danskarna på kultur. Vikingaskipsmuseet i Roskilde är ett museum i världsklass där vi finner bland annat en replika i full skala på Badelundabåten.

Under sommarhalvåret anordnas det festliga festivaler som passar alla smaker.

Danmark har haft världens främsta astronomer och fysiker som till exempel Hans Christian Örsted, Thomas Clausen, Ole Römer, Ejnar Hertzsprung och Niels Bohr.

Römer var den förste vetenskapsman som mätte ljusets hastighet med hjälp av Jupiters måne Io.

Självklart så uppmärksammas dessa på ett flertal öppna observatorier och museer.

Danskarna är stolta över sitt förflutna.

Man är medveten att vi närmar oss slutet på oljesamhället och är väl förberedd på detta. Oljan har ju under historiens gång alltid blivit ersatt av elektriciteten. Först kom det elektriska ljuset att tränga ut fotogenlamporna, sedan elektrifierades järn-vägarna. Värmepumparna och fjärrvärmen ersatte oljeeldningen.

Nu är det dags att ersätta oljan inom det sista oljeberoende området nämligen bilismen. En väl fungerande infrastruktur med motorvägar över hela landet är färdig att ta emot den nya generationen bilar nämligen elbilarna.

Då kommer oljan att räcka till för övriga användningsområden under många år.

Det ser ut som om Danmarks första plats som det lyckligaste landet är ohotad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons