Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Glöm inte liberalerna Wicksell och Weber

Skilj på offentlig och privat verksamhet

Annons

Knut Wicksell, professor i nationalekonomi 1851-1926.

Tre glada liberala debattörer framhäver den 29 april Nils Edens insatser i rösträttsfrågan för hundra år sedan.

Jag vill däremot framhålla två andra liberala tänkare som har haft mycket större inflytande på den humana politiska utvecklingen och det är svensken Knut Wicksell och tysken Max Weber, båda radikala liberala förgrundsfigurer. Knut Wicksell anses som Sveriges främste nationalekonom och var verksam som professor i Lund i början av 1900-talet.

Han kastades i fängelse som man brukade göra med orädda och intelligenta människor på den tiden. Knut Wicksells idéer har haft ett enormt inflytande i välfärdspolitiken och inspirerade John Maynard Keynes när han formulerade sin teori om statlig aktiv finans- och stabiliseringspolitik. Knut Wicksell ville också införa en 100 procents arvsskatt som skulle användas framförallt i skola, vård och omsorg.

Max Weber, också en stor liberal tänkare, anses som sociologens fader. Han formulerade flera viktiga teorier som fortfarande är aktuella idag. Bland annat att man inte kan blanda privat och offentlig verksamhet då det finns en inneboende konflikt mellan att maximera vinsten och att maximera nyttan i verksamheten.

Om dagens liberaler tagit intryck av sina rötter hade vi sluppit mycket av det gyckel som följer med individualiseringen av ekonomin.

Riskkapitalister hade inte tagit över i vården, omsorgen och skolorna utan använt kapitalet till att skapa nya idéer och lösningar. De statliga företagen som SJ hade inte fragmenterats utan utvecklats och blomstrat. Marknadsliberalismen hade inte fått dominera.

Världen hade kort sagt varit friskare och sett annorlunda ut.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons