Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Investera för Grekland

För tio år sedan hade Argentina kommit i samma situation som Grekland har hamnat i dag.

Annons

Den argentinska peson hade sedan 1991 varit knuten till dollarn för att bromsa inflationen och värdesäkra utländska investeringar och lån. Under några härliga år hade Argentina upplevt låg inflation, stabila statsfinanser och fått massivt stöd av Internationella Valutafonden.

Staten fick snabba inkomster genom privatiseringar och av att realisera sina tillgångar samt skära i de offentliga utgifterna. Billig import höll priserna nere. Tyvärr växte underskotten i utrikeshandeln som måste finansieras med lån i utlandet. Följden blev ett växande underskott och en enorm utlandsskuld.

Som ett brev på posten kom krisen i början av 2000-talet och Internationella Valutafonden tvingade Argentina att svälta sig ur krisen. År 2002 var arbetslösheten uppe i över 25 procent och hälften av befolkningen levde i fattigdom.

Desperation och nyfattigdom gjorde att man bytte bort det man hade mot något man behövde. Ett kilo mjöl mot en radio, tvättmedel mot potatis.

Penningsystemet blev satt ur spel och den urgamla byteshandeln kom åter till heders. I kölvattnet av krisen skapades en ofattbar fattigdom.

En del av dessa fattiga kom att kallas för Cartoneros, kartongfolket. Den nyliberala marknadsekonomin hade kommit till vägs ände och politikerna måste komma med radikala åtgärder.

Argentina fick ett generellt moratorium för sina utlandsskulder, peson fick flyta fritt och devalverades så att exporten ökade. De mest utsatta argentinarna fick pengar för att kunna överleva, vilket omedelbart gav en positiv effekt på ekonomin.

Den stolta välfärdstaten Argentina börjar nu få ordning på sin ekonomi.

Den grekiska krisen är dock mycket mer komplicerad eftersom landet är så integrerat i EU. Det hjälper inte att bara lämna euron utan de övriga länderna inom EU måste kraftigt öka sina investeringar för att få fart på tillväxten.

I Sverige måste vi nu investera kraftigt i både bostäder och infrastruktur. Inte bara för Greklands skull utan framför allt för vår egen framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons