Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Kalifornien har en grym baksida också

Annons

Anders H Pers öser i VLT den 16 april mängder av beröm över delstaten Kalifornien i USA och uppmanar oss västeråsare att bli stimulerade av härligheten och framtidstron i det soliga vin- och kiseldalarnas paradis.

Men det är inte alltid guld som glimmar. Det finns också en grym baksida i denna stat som John Steinbeck gjorde klassisk på trettiotalet, genom bland annat böckerna Vredens druvor och Möss och människor.

Under slutet av nittiotalet tog jag del av en omfattande studie som leddes av doktor Mary O'Hara-Devereaux ifrån Institute for the Future i San Fransisco. Undersökningens syfte var att studera hur arbetslivet i Kalifornien förändrades i en snabb, flexibel och globaliserad IT-orienterad värld.

Resultaten var skrämmande. Boendekostnaderna runt Silicon Valley hade ökat och ökar astronomiskt och de unga som inträder på bostadsmarknaden har en svår tid att se fram emot med korta och dyra boendelösningar och långa pendlingar. De som har förmånen att jobba i de välbetalda och attraktiva yrkena får bereda sig på att arbeta hårt nästan dygnet runt och någon övertidsersättning utgår förstås inte.

Av enkätundersökningarna framgick det att de flesta mådde mycket dåligt. Korta anställningar, bemanningsföretag och otrygghet var den verklighet som rådde för majoriteten av de anställda. De flesta har visserligen jobb men för de outbildade går det inte att leva på en lön utan man måste ha flera okvalificerade jobb samtidigt. Konkurrensen ifrån de illegala invandrarna gör att arbetsgivarna betalar urusla löner för rutinarbete. Fackföreningar existerar knappt, och om de anställda försöker organisera sig så avskedas de omedelbart.

Att studera på till exempel Stanford University kostar en förmögenhet som endast de mest välbeställda har råd med.

Är de inga som mår bra i Kalifornien? Jo, självklart den rika och framgångsrika minoriteten. Hjältarna och entreprenörerna eller den skapande förstörelsens riddare. Den kategori människor som enligt Schumpeter trivs med att inte kunna bedöma följderna av förändring.

Säkert kan vi lära oss en hel del från denna del i USA men inte på det sätt som Anders H Pers tror.

Clas Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons