Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Metanol den bästa lösningen

Nobelpristagaren i kemi George A Oloah har tillsammans med ett antal andra forskare skrivit en intressant bok: Beyond Oil and Gas - The Methanol Economy.

Annons

Om jag tolkar författarna rätt så är deras slutsatser:

* Lättillgängliga kolväten i form av olja avtar nu snabbt.

* Vi har byggt upp hela vårt samhälle med dessa kolväten.

* Dagens teknik kan inte med en fingerknäppning förändras till en ny teknik.

* Det finns fortfarande mera svårtillgängliga kolväten som räcker i hundratals år (kol, gas, oljesand etcetera).

* Dessa svårtillgängliga tillgångar kan inte direkt användas och förbrännas för då ökar koldioxidutsläppen.

* De arealkrävande energikällorna som etanol, solceller, biogas och vindkraft kan inte ersätta oljan fullt ut.

* Därför är metanolen ett nödvändigt komplement, om vi inte vill radikalt förändra vår livsstil.

* Alla kolväten kan omvandlas till metanol. Metanol är ofarligt att lagra, enkelt att transportera och kan omvandlas till elektricitet i bränsleceller.

Författarna menar således att den bästa strategin för den framtida energiförsörjningen är att göra metanol av allt som innehåller karbonväten och även fånga upp koldioxid i atmosfären och göra metanol även av den gasen.

För att åstadkomma detta behöver vi mer energi. Den energin menar författarna måste komma ifrån kärnkraften. Inte den gamla kärnkraftstekniken utan med verk som har säkrare teknik och med bränsle som har betydligt kortare halveringstider.

En del av den här kunskapen finns redan i Västmanland. Secure-tekniken med självsläckande reaktorer kan vidareutvecklas och göra ett kärnkrafthaveri omöjligt, om vi tar bort tankeförbudet som infördes av en populistisk och feg s-regering.

Transmutationstekniken som ger betydligt kortare halveringstider kan vara ett svar på slutförvaringsproblemet. Man är idag kapabel att komma ner till halveringstider på 30-50 år. Tekniken bygger på att man förflyttar sig rent kärnteknisk i nuklidkartan genom att utnyttja alfa-, beta- och gammaprocesser tills man kommer till nuklider som är tids och sönderfallsmässigt hanterbara. Detta initierar man genom att skjuta med neutroner som det ju finns massor av i en kärnreaktor.

Vi slutade inte flyga därför att Zeppelinarna var ett felaktigt spår. Vi skall inte sluta med atomkraft därför den tidiga tekniken var outvecklad. Om vi forskar och utvecklar kärnkraftstekniken vidare kommer den att vara den absolut säkraste och bästa energiformen i framtiden. Det här är en frisk utmaning för såväl högskola och industrierna i Västmanland.

Clas Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons