Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Lundberg: Tung trafik redan alltför subventionerad

Eddie Hansson ifrån Lastbilscentralen i Västerås efterlyser justa spelregler för den tunga trafiken (VLT den 1 oktober).

Annons

Idag trafikeras Sverige av över 100 000 lastbilar och i takt med högkonjunkturen ökar godsmängden hela tiden. Enligt Hansson borde åkarna kompenseras för sin verksamhet med sänkta skatter och avgifter.

Om vi först tittar på vägslitaget så visar de amerikanska vägmyndigheternas omfattande forskning att vägunderhållet stiger exponentiellt (fjärde potensen) med fordonsvikten. Det innebär att en fullastad svensk långtradare med släp bryter ner våra vägar lika mycket som 75000 personbilar. Dessa siffror bekräftas av svenska trafikforskare. Vägverket uppskattar dessutom att en av fyra tunga lastbilar är kraftigt överlastad. De djupa spåren på våra landsvägar är påtagliga bevis för vad den tunga trafiken ställer till med.

Lastbilstrafiken svarar vidare för 22 procent av den samlade transportsektorns utsläpp av växthusgaser och den står också för den snabbaste utsläppsökningen.

Enligt NTF har det under de senaste tre åren inträffat över 300 dödsolyckor där tung trafik varit inblandad. Om man tar hänsyn till alla dessa faktorer kommer man snabbt framtill att åkarna redan nu är kraftigt subventionerade, främst på privatbilismens bekostnad. Därför välkomnas justa spelregler. Den tunga trafiken måste stå för sina egna kostnader.

I USA, som har världens högsta biltrafik, har man sedan länge lyft bort den tunga trafiken ifrån vägarna. Vägunderhållet blev för kostsamt. Istället rullar nästan 60 procent av all godstrafik på de amerikanska järnvägarna att jämföras med knappt de 15 procent som transporteras på EU:s järnvägar.

Om vi för in de justa spelregler, som Eddie Hansson efterlyser, så kanske marknadskrafterna så sakteliga börjar verka för en överföring av godstransporterna till kostnadseffektivare och miljövänligare transportformer.

Clas Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons