Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cristina Husmark Pehrsson (M): Vi bygger broar till ett friskt och aktivt liv

Efter den senaste tidens debatt om sjukförsäkringen har alternativen blivit allt tydligare. En aktiv sjukförsäkring med insatser och rehabilitering utifrån individens förutsättningar står mot en passiv sjukförsäkring utan stöd för den enskilde.

Annons

Regeringen har genomfört en sjukförsäkringsreform som sätter varje människas behov av stöd och hjälp i centrum. Samtidigt har skyddet för de allvarligt sjuka förstärkts. Som svar på detta har de rödgröna lämnat en skiss som vid sidan av stora oklarheter inte kan beskrivas på något annat sätt än som en återgång till den gamla politiken.

Socialdemokraternas sjukförsäkring ledde till att 140 människor om dagen förtidspensionerades. Många av dessa ställdes åt sidan för all framtid, utan att ens ha fått frågan om vilka insatser de behövde för att förbättra sin situation. Det var en cynisk politik som gömde problemen och glömde människorna.

Socialdemokraternas egen socialförsäkringsutredning, ledd av den tidigare sjukförsäkringsministern Anna Hedborg (S), sammanfattar det gamla systemet med de dräpande orden ”ett svart hål av väntan”. Att den förra socialdemokratiska regeringen inte gjorde något för att hjälpa de över 500 000 förtidspensionärerna var ett misslyckande, främst för att människor lämnades utan stöd och insatser som hade kunnat ge dem en bättre tillvaro.

Ledorden för den nya sjukförsäkringen är trygghet, många vägar tillbaka till arbetslivet och individuellt anpassat stöd. Det handlar om att möta den sjukskrivnes behov och tillvarata den arbetsförmåga som finns. Med den nya sjukförsäkringen har många nu för första gången fått en ärlig chans att komma tillbaka till arbetsgemenskap, sysselsättning och ett friskare liv.

För att lyckas med detta har vi gjort den största satsningen på rehabilitering någonsin, gett ökade resurser till vården för att korta väntetiderna och byggt en bro mellan de myndigheter som de sjukskrivna möter: Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Det handlar i grund och botten om att ingen ska kunna glömmas bort i systemen och att alla förtjänar att bli sedda och få hjälp. Självklart kommer ingen som har permanent nedsatt arbetsförmåga eller som är allvarligt sjuk att förväntas arbeta, utan dessa har rätt till ersättning – utan tidsgränser.

Vi ser redan nu att regeringens politik ger resultat. I Sala, som jag besöker i dag, är 293 personer sjukskrivna. Det är en minskning med 331 personer sedan 2006. Vi följer utvecklingen mycket noga för att kunna fortsätta ge anpassade insatser och förbättra samarbetet mellan sjukvården och de myndigheter som finns till stöd för de sjukskrivna.

socialförsäkringsminister

Cristina Husmark Pehrsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons