Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyperns ordförandeskap försvagar EU:s trovärdighet

Den 1 juli kommer EU: s ordförandeskap att övertas av Cypern, det vill säga den grekcypriotiska delen av ön.

Annons
Krisland. Det delade Cypern tar över EU:s ordförandeskap just efter att eurolandet har ansökt om nödlån. Bilden visar finansdepartementet.

Den del som med bluff och lögner kom med i EU. Häromdagen uttalade sig landets högste religiöse ledare, ärkebiskopen Chrystomos, på följande sätt: ” Det grekcypriotiska folket är i majoritet och turkcyprioterna i minoritet och majoriteten styr minoriteten.” Är någon förvånad att problemet Cypern kvarstår ännu efter 48 år?

EU lovade efter den famösa folkomröstningen 2004, då grekcyprioterna sade nej till en lösning av konflikten och turkcyprioterna förordade en sådan, att häva den långa isoleringen av turkcyprioterna. Nu tillsätter man i stället motparten som ordförandeland, vem kan överhuvudtaget lita på EU:s löften längre?

Republiken Cypern bildades 1960 efter att ha varit en brittisk koloni. De två folkgrupperna, ortodoxt kristna grektalande cyprioter och muslimska turktalande cyprioter blev likvärdiga medborgare.

Grekcyprioterna föreslog 1963 ändringar i konstitutionen som innebär att turkcyprioterna skulle bli andra klassens medborgare i sitt eget land. Detta ledde till inbördeskrig december 1963 – mars 1964.

Den grekcypriotiske presidenten genomförde samtidigt en statskupp genom att ändra regeringssammansättningen helt i strid med konstitutionen. UNFICYP bildades i mars 1964.

Turkcyprioterna som 1960–1963 ägde 37 procent av öns yta tvingas under åren 1964–1974 att bo i ghetton och enklaver på runt 3 procent av ön.

Grekcyprioterna genomförde 1964, 1966 och 1967 med stöd av Grekland attacker mot turkcypriotiska områden i syfte att utplåna ¿befolkningen i dessa. 15 juli 1974 genomför grekcyprioter, återigen stödda av Grekland, en statskupp och störtade den sittande grekcypriotiske presidenten.

15–20 juli pågick ett grekcypriotiskt ¿inbördeskrig på ön. Kuppmakarna mot presidenttrogna styrkor och civila. I egenskap av garantimakt enligt konstitutionen 1960 ingrep Turkiet den 20 juli och intervenerade för att återställa lag och ordning på ön.

Efter tre dagars strider upptar man eld-¿upphörförhandlingar under FN:s överinseende. När dessa strandar den 14 augusti genomförde turkarna den aviserade planen att dela ön i två delar. Den norra delen omfattade runt 35 procent av landytan och blev turkcypriotisk.

Planen att dela ön och separera de två folkgrupperna föddes redan innan Cypern blev fritt och var tidigare aktuell att genomföra i december 1963, augusti 1964 och november 1967 men stoppades av olika anledningar dessa gånger.

Ett krav för Cyperns medlemskap i EU var att bägge folkgrupperna i en folkomröstning 2004 skulle godkänna FN:s Annanplan. Trots grekcyprioternas försäkringar röstade man nej, men fick ändå medlemskap.

Sedan september 1974 har förhandlingar pågått mellan grek- och turkcyprioter om en lösning som tillförsäkrar bägge parter deras rättigheter. Så snart en lösning verkat möjlig har grekcyprioterna ändrat inställning eller höjt sina krav.

Under kriget sommaren 1974 utfördes ett antal massmord av grekiska och grekcypriotiska paramilitära grupper i syfte att etniskt rensa ön från turkar. Ingen av dessa brottslingar har lagförts under åren som gått trots att de namngetts och levt i högönsklig välmåga på den södra (erkända) delen av ön.

Dessutom står de nu på tur att söka nödlån från EU för sin havererade ekonomi.

Dessa ska leda EU i ett halvår. Bevare oss.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons