Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisgrupperna måste bli mindre!

Annons

Tomma tunnor skramlar mest. Från den social-demokratiske ombudsmannen Lars Erikssons tunna (VLT 1/8) är oljudet öronbedövande. Antingen har Eriksson livlig fantasi eller så trixar han med-vetet med sanningen.

Påståendena om det borgliga regeringsarbetet i början av 1990-talet är löjeväckande. Var Eriksson en osynlig fluga på väggen i Rosenbad? Balansen mellan sanning och lögn är svår när bluffretoriken ska föras. Försmaken av hur socialdemokraterna tänker driva sin valrörelse, med hätsk ton och osakliga påhopp gripna ur luften, är motbjudande. De som anser makten över medmänniskorna vara överordnad allt är arga för att de ligger pyrt till.

Under tiden drabbas barnen och familjerna. Allt fler barn i Sverige mår dåligt. Det visar en undersökning som Barnombudsmannen (BO) nyligen presenterade. Stress, koncentrationssvårigheter, ångest, värk och dålig självkänsla ökar bland barnen.

Därför behövs en ny inriktning på familjepolitiken. En politik som utgår från det självklara att barn behöver sina föräldrar och på djupet förstår familjens ovärderliga betydelse för ett gott samhälle. Barn och ungdomar behöver kärlek, vägledning, uppfostran och vuxna förebilder som förmedlar sunda värderingar om de ska växa upp till lyckliga och socialt välfungerande personer. Det sker bäst i trygga familjer. Ändå har knappast någon gemenskap såsom familjen ihärdigt, sedan Alva Myrdals tid, bekämpats av vänsterkrafterna. Inriktningen har varit tydlig. En barnomsorg. En lösning. För att travestera Henry Ford "så länge familjen väljer dagis får de välja själva".

Det ska vara hög kvalitet i förskolan. Därför måste dagisgrupperna bli mindre. Men det räcker inte. Det behövs valfrihet för alla familjer. Och barn måste få tid med sina föräldrar.

I dag stressas många småbarnsföräldrar sönder och tiden med barnen blir lidande. Därför har vi kristdemokrater föreslagit ett ökat skydd på arbetsmarknaden för föräldrar.

Ett exempel på dagens orättvisor är att föräldrar som själva ansvarar för sina barns omsorg inte får en enda krona av samhället medan föräldrar med barnen heltid på dagis får över 100 000 skattekronor per barn och år. Det är en statlig styrning som slår hårt mot de små barn som inte mår bra av miljön på dagis. Dessutom föreslås tvångsdelning av föräldraförsäkringen. Det kommer att innebära tidigare dagisstart för barn i familjer där den ena föräldern inte kan vara hemma. Förslaget måste stoppas i papperskorgen.

Vi måste i stället skapa möjligheter för föräldrar att ägna mer tid med sina barn, inte mindre. Vi kristdemokrater vill införa 300 barndagar för varje barn som fyllt ett år som tar vid efter föräldraförsäkringen. Vi föreslår även fördubblat och beskattat barnbidrag vilket gynnar familjer med låga inkomster. När föräldraförsäkringen och barndagarna är slut ska föräldrarna erbjudas kommunala vårdnadsbidrag.

Många kommuner som plågas av problem med köer och stora barngrupper på dagis har redan insett att vårdnadsbidraget är en ekonomiskt och kvalitetsmässigt mycket bra lösning. När den borgliga regeringen för tio år sedan införde vårdnads-bidrag var succén given. Den lilla maktförskjutningen till föräldrarnas förmån tålde inte social-demokraterna som slopade reformen så fort de fick chansen.

För vänsterkartellen är makten det viktiga och tanken att överföra ens en gnutta till vanliga människor otänkbar. För de socialistiska ombudsmän och politiker som alltid anser sig veta bättre än vanligt folk kan tydligen barn offras till förmån för tron på de egna dogmerna. Vi kristdemokrater vill i stället flytta makten från socialdemokratiska sammanträdesbord till föräldrars köksbord. Vi kan aldrig offra ett enda barn. För oss är varje barns bästa, varje familjs möjlighet att fungera tryggt, valfrihet för alla ett oavvisligt krav för ett bättre samhälle. Sverige behöver en ny regering. För barnens och familjernas skull.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons