Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att omvärdera Stig Henriksson?

Stig Henriksson (V) skriver att han alltid uppfattat Folkpartiet som genuint intresserat av jämställdhet. Det är rätt uppfattat.

Annons

Vi har å vår sida alltid uppfattat honom som en i botten rättskaffens man. Det är tydligen fel uppfattat.

Han vet med säkerhet själv att han far med osanning när han påstår att vi vill sänka lönerna i landstinget med 25 procent för anställda upp till 24 år. Att medvetet missuppfatta en politisk motståndares förslag – och sedan kritisera denne för denna pådyvlade uppfattning hör inte hemma i vårt politiska debattklimat.

Det vi i Folkpartiet vill och framförde i vår motion till landstingsfullmäktige är att landstinget ska ta sin del av ansvaret för att ge våra arbetslösa och ofta outbildade ungdomar en chans att ändå få in en fot på arbetsmarknaden. Den väg vi anvisar är att erbjuda dem en särskild ungdomslön motsvarande 75 procent av annars rådande ingångslöner.

Vi och de flesta ungdomar – om man frågar på rätt sätt – tycker att det är bättre med en något lägre lön än ingen lön alls. För det är ändå det senare som är alternativet. Utan en lägre kostnad får man inga arbetsgivare att ställa upp och göra denna insats för dessa ungdomar.

Det handlar enbart om sådana arbetslösa unga, inte om att generellt sänka lönerna för alla landstingsanställda under 25 år som Stig Henriksson felaktigt vill göra gällande. Något sådant är oss helt främmande.

Hans konstruerade kritik mot vår brist på jämställdhet bygger också på en medveten missuppfattning. Vi är väl medvetna om att landstinget har en mycket hög andel kvinnor anställda. Men det behöver inte på något sätt betyda att det bara är flickor som skulle få denna chans till att få in en fot på arbetsmarknaden. Tvärtom välkomnar vi i jämställdhetens namn pojkar att ta denna chans – som tyvärr den rödgröna majoriteten i landstinget förvägrade dem genom att avslå vår motion.

Torsten Källberg

oppositionsråd FP

Helena Hagberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons