Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att respektera folkets åsikt om EMU

Annons

Den 14 september förra året röstade svenska folket om EMU och vårt lands framtida roll inom EU. Svaret blev ett kraftfullt och rungande nej till en fortsatt allmän maktförskjutning från Sverige till EU-parlamentet, till en anonym Brysselbyråkrati och till ett ministerråd som främst gagnar de stora medlemsländerna. Det blev också klart nej till att flytta det svenska ekonomiska självstyret till den Europeiska centralbanken i Frankfurt.

Vad som hände efter folkomröstningen vet vi. De etablerade ja-partierna, framför allt socialdemokraterna och kristdemokraterna, splittrades i EMU-frågan. Samtliga ja-partier har totalt nonchalerat både folkomröstningsresultat och interna provval. EU-kritiker inom de aktuella partierna har radikalt placerats på icke valbara platser inför valet den 13 juni till Europaparlamentet.

Den politiska makteliten har blankt struntat i folkets nej till EMU. Man fortsätter som om folkomröstningen inte har ägt rum. På sikt räknar man med att bakvägen kunna smyga in Sverige i ett överstatligt EU.

Ett medvetet steg i den riktningen tar statsminister Göran Persson, när han säger nej till en folkomröstning om Europas nya grundlag. Han hävdar att demokratin ändå kommer till tals genom Sveriges riksdags beslut i frågan. Men tyvärr speglar riksdagens folkvalda inte sina väljare i EU-frågor. Europeiska samarbetsfrågor och framtidens EU stod över huvud taget inte på agendan inför riksdagsvalet 2002. Våra riksdagsledamöter har följaktligen inga mandat att besluta i denna, för Sverige, helt avgörande fråga om framtidskonventets förslag till grundlag för EU.

Det finns de som, på fullt allvar, menar att målet borde vara ett Europas förenta stater, med president och en federation av ett 50-tal regioner/nationer med en gemensam, folkvald regering för övernationella frågor om säkerhet, utrikespolitik, bistånd, valuta med mera.

För närvarande går utvecklingen obönhörligt åt detta håll. EU tar över alltmer av medlemsländernas verksamhet. Så småningom kommer de enskilda länderna inom EU att tappa all kontroll i nationella sammanhang. Faktum är att förslaget till den nya konstitutionen innebär en genomgripande begränsning av Sveriges möjligheter till egen lagstiftning, då EU-lag går före svensk lag.

Detta var inte vad Sveriges medborgare uppdrog åt regering och riksdag i EMU-omröstningen. Svenska folket sade ett kraftfullt nej till fortsatt överstatlighet och maktförskjutning från Sverige. Däremot ser nog de flesta svenskar EU som ett instrument för samarbete, fred och gemenskap till förmån för handel, utbyte av tjänster, fri rörlighet samt miljö.

Det är dags att respektera och förvalta resultatet av EMU-omröstningen. Bästa sättet är att genomföra ytterligare en folkomröstning - denna gång om Europas grundlag. Det vore politiskt korrekt.

GÖREL FLYCKT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons