Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att satsa på jobben

Annons

I helgen inledde vänsterpartiet en jobbkampanj som går under namnet Rätt till jobb ? Rätt på jobbet. Denna kampanj sker i en tid när stora förändringar sker på arbetsmarknaden och kollektivavtalen hotas, främst genom den fria rörligheten inom EU. Nytt för vår tid är också att företag som till och med går med skyhöga vinster läggs ned för att flyttas till andra länder där vinsterna kan bli ännu högre. Kampanjen handlar också om kvinnors diskriminering på arbetsmarknaden och om utanförskapet som drabbar främst invandrare men också sjuka, ungdomar och funktionshindrade.

Att ha eller inte ha ett arbete är avgörande för den enskilde individen. Arbete åt alla bör därför vara en rättighet.

Vänsterpartiet har under de senaste åren försökt få genomslag för en politik för fler jobb.Vi har krävt och har fått igenom resurser för fler anställda i kommuner och landsting och i statliga verksamheter. Vi har sagt att målet för den ekonomiska politiken måste vara att bekämpa arbetslösheten. Vi har lyft frågor om forskning och ubildning, om bostadsbyggande och investeringar, om ändrade regler för småföretag och behovet av riskkapital.

Listan kan göras lång över de förslag vi lagt för att få fler jobb. Inför de pågående budgetförhandlingar har vi presenterat ytterligare satsningar för att skapa nya jobb. Kraftfulla insatser måste nu till för att påtagligt förbättra situationen på arbetsmarknaden. Vårt förslag fokuserar på åtgärder mot den långvarigt höga arbetslösheten. Ett särskilt anställningsstöd för långtidssjukskrivna med anställning föreslås för att personer i denna grupp ska kunna pröva på nytt arbete. Medel tillförs för att skapa en övergångsarbetsmarknad för äldre långtidsarbetslösa. Förslag finns till stöd till små och medelstora företag.

Kommunsektorn tillförs betydande medel för att förbättra den offentliga servicen och för att möjliggöra höjda löner inom kvinnodominerande yrken. Under de senare åren har övertidsuttaget inom vissa yrkesområden ökat markant. Vi måste diskutera olika åtgärder för att omvandla övertid till nya jobb.

Vänsterpartiet har haft en principiell kritik mot det så kallade utgiftstaket. När målkonflikt uppstår mellan en politik för full sysselsättning eller att klara utgiftstaket så måste den ekonomiska politiken inriktas mot full sysselsättning.

Med dåliga opinionssiffror och i takt med den borgerliga alliansens framgångar börjar socialdemokraterna inse situationens allvar och kan tänkas rucka på utgiftstaket om det hindrar framkomsten av nya jobb. Den borgeliga alliansens recept däremot är att "beivra fusket i försäkringssystemen" och hårdare tag mot arbetslösa och sjuka. De tycks mena att om arbetslösa och sjuka får det sämre så blir jobben fler. Nu liksom tidigare företräder den borgerliga alliansen en politik som riktar sin udd mot löntagare, arbetslösa och sjuka.

Att sänka nivåerna i sjuk och a-kassan innebär att lönenivåerna pressas ned. A-kassan har alltid varit "låglönegolvet". Om ersättningen i a-kassan och andra socialförsäkringar sänks blir det ännu lättare att hålla lönerna nere.

Vad som behövs är fler jobb. Det finns massor av jobb som borde utföras och där det fattas människor. Men det handlar även om vad det är för arbeten vi vill skapa. Vi ska till exempel inte lyfta ut enstaka arbetsuppgifter från hemtjänsten och låta äldre betala nya dyra utgifter. Hjälpen ska ges efter behov och inte efter plånbokens storlek.

Priset för arbetslösheten betalas dyrt både av den enskilde och av samhället. Vänsterpartiet vill utforma den ekonomiska politiken så att arbete åt alla har högsta prioritet.

Det skulle de allra flesta tjäna på. Därför borde det var möjligt att få genomslag för en vänsterpolitik, en politik för nya jobb.

Karin Thorborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons