Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att sätta ner foten i drogfrågorna, Göran Persson

Annons

Käre Göran! Du ska ha hederligt tack för att Du vid det senaste toppmötet kraftfullt slog näven i bordet och medverkade till att sätta stopp för EU:s budgetslöseri.

Det var viktigt för att bromsa pengaflödet men också för att visa att Sverige driver en egen linje. Annars har vi ju de senaste åren uppfattats som "bäst i klassen" på att följa EU:s minsta direktiv. Din markering ger ökad trovärdighet åt svensk EU-politik och åt kraven på att det finns vissa grundläggande nationella intressen som måste hävdas även om det frestar på för samarbete och integrationssträvanden.

Efter denna framgång måste jag dock ta upp en fråga där Dina statsrådskolleger inte varit lika tydliga och framgångsrika. Det gäller drogproblemen, där nu nationella svenska intressen hotas. Sverige har genom bland annat EU-reglerna för alkoholimport mer eller mindre förlorat kontrollen över alkoholpolitiken.

Konsumtionen, missbruket och skadorna har ökat kraftigt. Och vi ser inga möjligheter att bryta utvecklingen, eftersom alkoholen i praktiken ses som en fri handelsvara.

Vi har liknande problem med narkotikan, där avskaffandet av de inre gränserna gjort det mycket svårare för till exempel tullen att hejda inflödet.

Att Du på samma sätt sätter ner foten i drogfrågorna, pekar ut Sveriges färdriktning med hela armen och lägger skuldran till. Då kan vi med Din politiska tyngd få stopp på EU:s skenande drogutveckling. Då kan Sverige bli en levande kraft i europeisk drogpolitik.

Thure Jadestig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons