Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att se över sekretesslagen

Annons

Jag förstår inte varför vi skall skydda brottslingar med en lag. Jag tänker naturligtvis på sekretesslagen. Lagen har tillkommit för att skydda den personliga integriteten och det är självklart att uppgifter som finns hos en myndighet inte skall lämnas ut till allmänheten hur som helst.

Däremot kan jag inte förstå varför det skall vara så hård sekretess mellan myndigheter. Lagen hindrar ofta myndigheter att samarbeta för att komma åt folk som lurar staten (allmänheten) eller organisationer på pengar eller som begår andra typer av brott.

Jag hörde nyligen om ett projekt som har pågått i några år i London där de lagstiftningsvägen har tagit bort sekretessen mellan myndigheter som samarbetar för att komma åt män som misshandlar sina barn. Tack vare att myndigheterna och övriga inblandade fritt kan utbyta information kan man mycket snabbare och i mycket högre grad komma åt de män som misshandlar och utnyttjar sina barn. Hur många misshandlade barn och kvinnor skulle vi kunna rädda om myndigheterna i Sverige kunde vara mer öppna mot varandra?

Visst finns det information som är känslig att lämna ut, till exempel folks fysiska eller psykiska status, och som inte är relevant information i en utredning. Men det kan inte vara svårt att sila den typen av information.

"Den personliga integriteten" används nästan som ett mantra och det är klart att vill man inte ha öppenhet och insyn, tar man till denna fras. Har man inte rent mjöl i påsen passar den alldeles utmärkt. Kriminella handlingar försiggår oftast i det fördolda och de som utför handlingarna vill naturligtvis att så skall förbli.

Å andra sidan är det många människor som jag möter i mitt dagliga värv som tycker att lagen är ett hinder för en god myndighetsutövning. Är det inte dags att vi börjar tänka om? Med reservation för att det finns områden som är känsliga och som skall fortsätta att vara skyddade tycker jag att lagen, eller tolkningen av lagen, bör ses över. Eller kan någon förklara för mig varför vi skall låta brottslingar gömma sig bakom den personliga integriteten?

Martin Helander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons