Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att staten tar över ansvaret för skolorna

Företrädare för Socialdemokraterna gör allt för att flytta fokus bort från ansvariga partikamrater lokalt som ytterst ansvarar för lärarnas villkor.

Annons

Socialdemokraterna måste bestämma sig.

Antingen ha det som i dag där kommunerna tar sitt ansvar, eller låta staten överta ansvaret. Folkpartiet anser att Socialdemokraternas kommunalisering av skolan har varit förödande för svensk skola.

En kravlös skolpolitik där läraren skulle avskaffas och kallas mentor och där betyg och läxor inte är populära inslag visar att vi ser helt olika på kunskapsuppdraget.

Den svenska skolan har stora utmaningar. Främst gäller det kvaliteten i skolan där lärarna har en nyckelroll. Därför satsas statsbidrag för karriärtjänster.

Detta är ett sätt att locka fler studenter till yrket, men också omläggningen av lärarutbildningen har betydelse.

Socialdemokraternas företrädare driver samma skolpolitik som de inte fick stöd för av väljarna, varken 2006 eller 2010.

Folkpartiet har i regeringen fått igenom resurser till forskningen. Vi prioriterar fortbildning för att öka andelen behöriga och ämnesbehöriga lärare och vi har just infört krav på lärarlegitimation.

Vi vill mer. Men skolan har fortfarande en kommunal huvudman. Läraren är den viktigaste faktorn varför vi lokalt driver höjda lärarlöner och bättre villkor.

De flesta kommuner i länet visar positiv ekonomisk utveckling i budget, bland annat tack vare statsbidrag och resurser till vuxenutbildningen.

Trots detta drar många kommuner i länet ner skolan, exempelvis på speciallärare. Detta är oacceptabelt.

Den faktiska ungdomsarbetslösheten är den stora utmaningen, oavsett vilka siffror Socialdemokraterna använder. Därför är våra lokala och nationella prioriteringar viktiga.

En ny gymnasieskola är på plats med riktiga lärlingsutbildningar. Tyvärr envisas Socialdemokraterna och ogillar detta trots att fyra av tio elever i deras gymnasieskola lämnade yrkesprogrammen utan slutbetyg.

Det är sorteringsskola om något. Folkpartiet prioriterar vuxenutbildning, Yrkeshögskolan och platser på Högskolan, men det är arbetsmarknadsläget samt kvaliteten som ska avgöra hur resurserna fördelas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons