Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att stoppa låt gå-politiken

Annons

Ett av folkpartiet liberalernas viktigaste mål är att skapa förutsättningar för individer att växa som människor. Att ge dem förutsättningar att utbilda och bilda sig och tillägna sig de kunskaper och värderingar som krävs för framtiden.

Att kunskap är makt är något folkpartiet absolut håller fast vid. Det är att ge den enskilde de instrument som krävs för att fungera som demokratisk samhällsmedborgare.

Den socialdemokratiska och vänsterpartistiska skolpolitiken har varit fördärvande för utvecklingen inom gymnasieskolan i Västerås. I utbildningsnämnden har vi från folkpartiet främst kritiserat den så kallade Västeråsmodellen - där de socialistiska skolpolitikerna tilllåter obehöriga grundskoleelever, utan nödvändiga kunskaper i till exempel svenska, engelska och/eller matematik, att gå vidare till gymnasiet. Här i Västerås antas eleverna på ett program och ska sedan på gymnasiet i efterhand läsa in grundskolans ämnen, samtidigt som de förväntas läsa ordinarie gymnasiekurs! Det blir för många så tungt och omöjligt att de helt enkelt lämnar skolan.

Hur kan skolan ha hamnat i en sådan situation att gymnasiet och dess pedagoger tvingas lappa och laga brister från grundskolan? Uppenbart är det socialdemokraternas skolpolitik i grundskolan som misslyckats. Att skjuta problemet vidare till gymnasiet är inte en bra lösning. Alla kan inte stöpas i samma form och alla kan inte bli högskolebehöriga.

Folkpartiet liberalerna accepterar inte den låt gå-politik som råder i Västerås. Folkpartiet kräver att Västeråsmodellen överges. För övrigt är hela frågan om modellen under utredning av Skolverket då undertecknad upptäckt att den införts utan politiskt beslut. Västeråsmodellen kan alltså ha införts på ett icke-demokratiskt sätt, och det är väldigt allvarligt.

Till skillnad från socialdemokraterna vill folkpartiet följande: Betygens status måste återskapas, betygsintag till gymnasiet ska gälla. Närhetsprincipen ska överges, elevens bostadsadress ska inte avgöra val av gymnasieskola. Behörighetskraven ska ligga fast och vara ett krav för att komma in på gymnasiet. De som inte klarar dem kan erbjudas ett extra grundskoleår, eller exempelvis en lösning på folkhögskola. Nationellt måste socialdemokraterna också riva upp beslutet att alla ska tvingas bli högskolebehöriga. Vi vet att det är många elever som vill ut på arbetsmarknaden direkt.

Kvalitetsrapporter vittnar om svenska elevers allt sämre kunskaper. Detta får konsekvenser för högskolestudierna och arbetsgivare får inte den kompetens som efterfrågas.

Det måste vara slut på den kravlösa s-politiken. Det är dags för en liberal skolpolitik som värnar elevens intresse, pedagogernas roll och kunskapsidealet.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons