Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att utreda alkohol-smugglingen och dess effekter

Annons
Stora volymer. Det krävs krafttag att komma till rätta med den svarta spritfloden, långsiktiga åtgärder som inte är beroende av konjunkturläge eller kronkurs, skriver debattörerna.foto: scanpix

Regeringen och Anders Borg har i budget-propositionen aviserat en höjning av alkoholskatterna till årsskiftet. Det är ett kortsiktigt förslag som i stället skapar ökade problem med den illegala införseln av allt större volymer alkohol. Inte bara i Västerås med omnejd utan hela landet.

Problemet är att det i dag saknas klarhet i hur omfattande och organiserad den illegala alkoholinförseln är. Tull- och Polismyndigheten har sin bild klar medan regeringens organ menar att både privatinförseln och alkoholsmugglingen minskat under senare år. Det är därför det är hög tid att utreda hur alkoholsmugglingen ser ut i dag och vilka verktyg som behövs för att möta de kriminella nätverken.

Under en längre tid har vi kunnat ta del av medierapporteringar kring alkoholsmugglingens utbredning i landet. I ett reportage i VLT nyligen berättade två ungdomar att ”en sjuttis kostar 200 kronor” och att det tar ”cirka 20 minuter för att få tag i alkoholen”. Samtidigt visar rapporter att nio av tio tjejer i åldern 15–17 år menar att det är ganska eller mycket lätt att få tag i alkohol. 80 procent av dessa vet inte ens inte vilket land alkoholen kommer ifrån. Det är alltså ungdomarna som utgör smugglarnas primära målgrupp.

Enligt Tullverkets årsredovisning för 2010 ökade beslagen och omhändertaganden av illegal sprit med motsvarande 68 procent jämfört med året innan. I jämförelse med 2008 är det en fördubbling trots att antalet beslagstillfällen i stort sett ligger kvar på samma nivå. Samtidigt hävdar Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, vars uppgifter alkoholpolitiken baserar sina beslut på, att den illegala spritinförseln från utlandet minskar. Här är det någonting som inte stämmer överens.

Privatinförseln av alkoholdrycker är i dag legio bland svenskarna. Bussbolagen med gränshandelsturister går från hela landet. Sedan undantaget med införselkvoten gick ut 2004 har vi fått ett slags resandekultur med fokus på billig alkohol från framför allt Tyskland. Den starka svenska kronan gör det naturligtvis än mer lukrativt, vilket också branschens siffror över den ökade gräns-handeln visar. Med prisskillnader som ligger på runt hälften av vad man betalar för samma vara på den svenska sidan har den systematiska privatinförseln funnit sin egen dynamik. Vad vi bevittnar är ett inhemskt konsumtionsmönster som drivs upp av utlandsinköpt alkohol.

Vid sidan av privatinförseln har vi att göra med den frekventa illegala införseln, som inte sällan bedrivs av organiserade nätverk och som förser både ungdomar och mindre nogräknade restauranger med alkohol. Bara under föregående år lyckades Tullverket identifiera och slå ut flera sådana kriminella nätverk med inriktning på spritsmuggling.

Samtidigt vet vi att de beslag som myndigheterna gör i samverkan endast är en droppe i havet. Det krävs därför krafttag att komma till rätta med den svarta spritfloden, långsiktiga åtgärder som inte är beroende av konjunkturläge eller kronkurs. Det har gått så långt att det inte räcker med att enbart sänka alkoholskatten för att lösa problematiken. En skattehöjning på alkohol, som finansministern aviserat, kommer att leda till ökade utlandsköp och driva på den kriminella hanteringen kring illegalt infört alkohol ytterligare. Tullverkets gränsskyddsgrupper behöver förstärkas och fler tullkriminalprojekt med fokus på organiserad alkoholsmuggling måste sjösättas, men även ökade resurser till polisen för att bekämpa den organiserade svarthandeln ute i landet.

Vad vi behöver är en fungerande verklighetsbeskrivning av hur den organiserade verksamheten kring illegal alkohol ser ut. Saknaden av en gemensam kartbild bidrar till ett fortsatt nolläge på området, vilket främst drabbar landets unga.

I vilket fall måste svenska politiker inse allvaret och börja agera eftersom införsel och smuggling av alkohol kan ha en närmast galopperande utveckling. Ta ett initiativ nu innan det är för sent!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons