Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en parlamentarisk narkotikautredning!

Det senaste året har narkotikasituationen förvärrats på många håll i vårt land. Inte minst gäller det i Västerås, där en lokal epidemi av missbruk med den syntetiska drogen MDPV fortsätter att göra många unga människor svårt förgiftade eller förvirrade.

Annons

En viktig orsak till det snabbt förvärrade läget är att Högsta Domstolen genom en serie domar det senaste året har ändrat praxis i grunden då det gäller påföljder vid grova narkotikabrott. Enkelt räknat har HD sänkt påföljderna med mellan hälften och två tredjedelar.

Läget riskerar nu att snabbt bli ohållbart. Bara det senaste året (alltså efter HD:s första dom i den nya serien) har ett 15-tal preparat klassats som narkotika i vårt land. Många är så kallade internetdroger och säljs mer eller mindre fritt globalt som handelskemikalier.

Alliansregeringen har inte signalerat några nya åtgärder med anledning av denna omkastning i praxis eller för att skapa en bättre bevakning av de nya drogerna.

Vanligtvis brukar narkotikafrågan inte vara partiskiljande. Alla demokratiska partier i riksdagen är överens om att Sverige skall arbeta efter Förenta Nationernas narkotikakonventioner. Målet skall vara ett narkotikafritt samhälle, det vill säga ett samhälle fritt från missbruk av narkotika.

Trots att narkotikafrågan diskuterats i Riksdagen sedan mitten av 1950-talet har vi aldrig haft någon parlamentarisk utredning.

En parlamentarisk narkotikapolitisk utredning kommer att ställas inför en lång dagordning med problem som att skapa en generell narkotikadefinition (för att möta de nya drogerna), att finna en lagteknisk reglering av drogtester i skolan (för att skapa klarhet i vad som skall gälla både privata och offentliga skolor), att utveckla ett system för bevakning av nya droger (för att ge underlag för farlighetsbedömning i domstol) och så vidare. Dessutom måste utredningen sannolikt skriva om narkotikastrafflagen för att hantera de problem som uppstått efter HD:s domar.

Frågan brådskar. Sverige måste fortsätta att värna folkhälsan och ungdomen mot narkotikahotet genom att ständigt utveckla sin narkotikapolitik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons