Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för kompetensutveckling inom äldreomsorgen

Annons

Vi svenskar blir bara friskare och äldre. Det innebär att kraven på dem som arbetar inom äldreomsorgen ökar.

När vi talar med människor ute på arbetsplatser har det blivit tydligt för oss att många önskar att få chansen att vidareutveckla det de kan. Det är helt enkelt nödvändigt att få utveckla sin kompetens så att de på bästa sätt kan möta behoven hos de människor de arbetar med.

Därför satsar vi socialdemokrater nu på något vi kallar Kompetensstegen. Under åren 2005-2007 satsar regeringen drygt en miljard kronor på detta.

Tanken är att Kompetensstegen ska omfatta flera typer av insatser. Det kan handla om arbetsplatsförlagd utbildning, validering av kompetens, metoder att synliggöra möjliga karriärvägar, ledarskapsutveckling, handledarutbildning och mycket annat.

Inte minst viktigt är att både de äldres och personalens möjligheter till inflytande och delaktighet betonas.

Målet är att det ska leda till en höjning av kvaliteten i vården och omsorgen om våra äldre. De kommuner som vill vara med kommer att kunna söka bidrag hos en nyinrättad statlig kommitté, kallad just Kompetensstegen. Västerås kommun kommer att utnyttja denna möjlighet att ytterligare utveckla personalen inom äldreomsorgen.

Idén med kommittén Kompetensstegen är att den ska fungera som ett forum för dialog och samverkan mellan berörda aktörer på området. Allt för att alla äldre som behöver vård och omsorg ska få det de har rätt till, att möta kompetent och engagerad personal i en väl fungerande organisation. Så bygger vi framtiden!

Margareta Israelsson

riksdagsledamot (s), Västerås

Kent Ryberg

kommunalråd (s) och ordförande för äldrenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons