Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig affär att sälja statliga företag

Annons

De statliga bolagen är en viktig arbetsgivare, då de sysselsätter totalt cirka 190 000 personer runt om i landet. De statliga bolagen är också viktiga för välfärden. Av vinsten under 2005 betalades 26 miljarder kronor in till statskassan som utdelning till ägaren. Förra årets vinst är minst lika stor. Dessa pengar används till allas vår välfärd - sjukvård, skola och omsorg.

Förra årets utdelning är större än kostnaden för alla barnbidrag i Sverige under ett års tid, eller hela kostnaden för rättsväsendet, alla poliser och domstolar och fångvården.

Nu vill den borgerliga regeringen sälja ut dessa våra gemensamma tillgångar.

Högst upp på utförsäljningslistan står Telia Sonera, Nordea, OMX, Vasakronan, SBAB och Vin Men det är bara början. Regeringens mål är att alla företag, som verkar på konkurrensutsatta marknader, ska säljas ut. Frågan är därför inte vilka av statens företag som ska privatiseras, utan i vilken ordning och i vilken takt det sker.

Regeringen vill driva igenom privatiseringarna av ideologiska skäl. Man vill att makten hamnar i privata bolag och vinsten i aktieägarnas fickor. Men för vårt land är dessa utförsäljningar ett stort hot mot finansieringen av vår framtida välfärd. Många av jobben riskerar att flyttas ut ur landet och vi förlorar dessutom möjligheten att styra viktiga samhällssektorer, när vi inte längre äger dessa bolag.

Framför allt är utförsäljningarna en usel affär för skattebetalarna. Den officiella förklaringen till försäljningen är, att regeringen vill betala av på statsskulden. Det innebär minskade räntekostnader för staten med ungefär fem miljarder kronor per år. Men samtidigt förlorar staten betydligt mer i utdelning från de statliga bolagen.

Från de nu aktuella bolagen beräknas staten i år få in 16 miljarder i utdelning. Med 5 miljarder i minskade räntekostnader blir försäljningen en förlust på 11 miljarder bara under detta år. Inte direkt någon lysande affär, kan man säga.

Försäljningarna får återverkningar i våra plånböcker också på annat sätt. SBAB till exempel har haft en viktig roll som prispressare på bolånemarknaden, varför privatisering av bolaget kan leda till högre boendekostnader.

Det verkar vara viktigare för regeringen att göra saker fort än att göra det rätt. Man kan inte ha gjort särskilt djupa analyser av konsekvenserna, vilket försäljningsnettot visar. Man verkar inte heller bry sig om att viktiga jobb hotas och att sämre konkurrens leder till ökade kostnader för det svenska folket.

Det är ideologin som vägleder beslutet. Ideologisk blindhet i detta fall.

Pia Nilsson

Sven-Erik Österberg

Margareta Israelsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons