Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt fokus på framtidens pensioner

Annons

Valrörelsen är nu igång på allvar och arbetslösheten är en het valfråga. Detta gäller särskilt arbetslösheten bland ungdomar. Klart är att den är på tok för hög, och åt detta måste någonting göras. Men vad politikerna talar mindre om är hur dessa unga människors framtid ser ut på längre sikt. Jag syftar nu på pensionen. Hittills har politikerna inte fokuserat speciellt mycket på frågan om framtidens pensioner i årets valrörelse.

Hur många under 30 år funderar egentligen särskilt mycket på sin pension? Svaret är att det gör inte särskilt många. Flera undersökningar visar att intresset för och kunskapen om pensionen är låg bland unga personer. Detta är vid närmare eftertanke ganska naturligt. För dagens unga ter sig pensionen som väldigt avlägsen. Dessutom är de uppväxta med föräldrar som omfattas av det gamla ATP- och folkpensionssystemet med relativt generösa villkor. Många tänker nog att det där med pension ordnar sig. Sverige är ju ett välfärdsland.

Klart är emellertid att när dagens 20-30-åringar går i pension kommer de med all sannolikhet att få lägre pensionsutbetalningar än deras föräldrar fått. Statsminister Göran Persson uttalade sig förra året om det nya pensionssystemet: "Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om tjugo år när de som går i pension ser vad vi har gjort".

De första utbetalningarna från den nya allmänna pensionen, som det nya pensionssystemet kallas, skedde 2003. Bakom beslutet att införa det nya systemet fanns en blocköverskridande politisk uppslutning. Den nya allmänna pensionen är också ett bra, stabilt och rationellt system, som har bidragit till att stärka de svenska statsfinanserna. Men för att dagens unga ska kunna se fram emot pensioner i nivå med sina föräldrars, är privat pensionssparande nödvändigt. Det är detta jag menar att våra politiker bör tala mer öppet och tydligt om.

Men varför görs inte detta? Förmodligen skulle uttalanden från politiker om att privat pensionssparande är nödvändigt kunna uppfattas som att det finns brister i det nya pensionssystemet. Det skulle alltså vara liktydigt med ett politiskt misslyckande, eftersom uppslutningen bakom pensionsreformen var så pass stor. Men det finns inget att skämmas för. Genomförandet av pensionsreformen var en bra och absolut nödvändig åtgärd.

Dagens unga bör däremot få tydligare information om vad som gäller för deras framtid. Till exempel kommer deras pension baseras på hela livsinkomsten, inte som tidigare på de femton bästa inkomståren. Därmed står det klart att sent inträde på arbetsmarknaden, värnplikt, föräldraledighet, arbetslöshet, sjukskrivning och andra faktorer starkt bidrar till en lägre pension.

En avgörande uppgift för våra politiker bör följaktligen vara att på alla sätt främja privat sparande. Det kan göras dels genom att avdrag och skatter anpassas så att incitament finns för att spara privat, dels genom att informera dagens unga om att privat sparande är nödvändigt för att få en dräglig pension.

Våra politiker bör öppet medge att nuvarande pensionssystem kräver större individuellt ansvarstagande. Staten kan och bör inte längre stå som garant för pensionen, men den bör framöver arbeta mer aktivt för att upplysa allmänheten om pensionssystemets effekter. Ämnet är helt enkelt för viktigt för att negligeras.

Jan Karlsson

Våra politiker bör öppet medge att nuvarande pensionssystem kräver större individuellt ansvarstagande, skriver Jan Karlsson, vd Länsförsäkringar Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons