Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt omdöme, Reinfeldt!

Annons

I efterdyningarna av ovädret som drabbat skogsägare och boende svårt i Syd- och Mellansverige, tar moderatledaren ny sats i syfte att slå sönder svenska kollektivavtal.

Fredrik Reinfeldt konstaterar att löneläge och säkerhetsföreskrifter för utländska skogsarbetare kan vara ett hinder i röjningsarbetet. Han uppmanar svenska fackliga företrädare att visa "lyhördhet" och ha "förståelse" för att svenska avtal inte bör gälla utländska röjningsarbetare.

Både arbetsgivare och fackliga företrädare i form av Sydkraft, Elektrikerförbundet samt Skogs- och Träfacket ställer sig frågande till moderatledarens utspel. De är helt överens om att tillämpa svenska avtal och ser inget problem med detta. Moderatledaren menar vidare att undantag krävs från övertidsreglerna, för att röjningsarbetet ska bli klart. Facket har dock påpekat att precis som vid stormen 1969, då flera skogsarbetare dog i röjningsarbetet, är detta arbete ytterst farligt. Det är inte övertiden som är problemet utan snarare att orka jobba under svåra förhållanden i skogen hela dagarna.

Än en gång visar moderatledaren prov på sitt dåliga omdöme och grunda kunskaper vad gäller fackliga avtal på den svenska arbetsmarknaden. Tidigare var det byggnadsarbetarna som tjänade för mycket och hade för bra avtal. Nu är det skogsarbetarna och elektrikerna som har det för bra. Moderatledaren driver uppfattningen att svenska löntagare tjänar för mycket och enda möjligheten att få ner svenska löner är att slå sönder svenska kollektivavtal. Reinfeldts uppfattning att byggnadsarbetarna tjänade för mycket var därmed inget enskilt fall utan är en del av moderaternas politik.

Lars Eriksson

Ombudsman för socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons