Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damsgaard (M): Det finns två högstadieskolor för mycket

Annons

Västerås kommunala skolverksamheter står inför betydande utmaningar. Förbättrade skolresultat är naturligtvis det allra mest centrala. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik verksamhet är det viktigt med en robust och stabil skolorganisation som har ekonomin i balans.

2010 och 2011 gjordes stora underskott inom skolverksamheterna. För grundskolan var underskottet 2011 hela 21 miljoner kronor.

Trots stora ansträngningar och en mer slimmad bemanning på skolorna, den så kallad bemanningsoptimeringen, talar allt för att underskotten kommer att bestå även 2012. En viktig förklaring till detta är att de kommunala skolorna har en för stor kostym. Detta är särskilt tydligt för vissa högstadieskolor. I praktiken har Västerås minst två högstadieskolor för mycket.

Lokalöverskottet har fått som konsekvens att vissa skolor år efter år gör stora underskott. Exempelvis har Bäckbyskolan, Skiljeboskolan och S:t Ilians skola de senaste fyra åren tillsammans gjort underskott på nästan 25 miljoner kronor.

Vän av ordning frågar sig kanske om detta beror på att dessa skolor har ett svårare uppdrag med hänsyn till elevsammansättningen? Men för att kompensera mer utsatta skolor finns ett system med social vikt som tillför extra resurser. Dessutom har dessa skolor fått ett omfattande stöd från IDA som finansieras direkt av barn- och ungdomsnämnden. Jag menar att förklaringen till de stora underskotten i stället går att finna i ett alltför lågt elevantal.

Konsekvensen när vissa skolor gör stora underskott är att andra skolor måste vara med och betala. Detta för att Västerås kommunala grundskolor sammantaget ska ha en ekonomi i balans. Dessutom betalar barn- och ungdomsnämnden årligen mångmiljonbelopp i fasta lokalersättningar för lokaler som inte behövs. Resurser som skulle kunna fördelas till samtliga skolor för lärare och undervisning.

Vi har haft en intensiv debatt om skolnedläggningar under senare tid. Det är då lätt att säga nej till nödvändiga förändringar utan att ta ansvar för konsekvenserna. Jag hävdar att om nödvändiga anpassningar inte görs riskerar vi att ställas inför fortsatta personalneddragningar, som hotar kommunala skolors möjlighet att bedriva en attraktiv verksamhet med hög kvalitet.

De som säger nej till avveckling av högstadieskolor måste därför lämna besked. Är det andra skolor som hotas eller väntar fortsatta personalneddragningar i form av bemanningsoptimering 2.0?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons