Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Karlsson (v): Sprutbytesprogram fungerar bra!

Göran Nilsson, landstingsledamot (fp) ifrågasätter värdet av sprutbytesprogram för narkotikaberoende personer. Det behöver han inte göra. Program med detta innehåll är utvärderade av världshälsoorganisationen WHO.

Annons

Hundratals olika forskningsrapporter om sprutbyte redovisas i en rapport från år 2004. Rapporten kan vem som helst läsa efter några knapptryckningar på datorn.

Efter en genomgång av forskningen följer ett antal slutsatser:

1) Sprutbytesprogram minskar markant hiv-infektioner bland personer som injicerar narkotika.

2) Det finns ingenting som talar för att programmen får några som helst negativa konsekvenser.

3) Dessa program är kostnadseffektiva.

Det är säkert denna massiva evidensbaserade forskning som fått riksdagen att anta lagen om sprutbyte. Göran Nilsson är läkare och van att argumentera utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Det tycker jag att han skall göra även i denna fråga. Forskningsresultaten är entydiga: sprutbytesprogram är effektiva. Han säger ju själv i sin artikel att sjukvården skall ha en evidensbaserad grund. Om så skall vara fallet är det bara att sätta igång. Evidens finns. "The evidence . must be regarded as overwhelming", så uttrycker man sig i rapporten från WHO.

Göran Nilsson skriver sedan om andra saker än smittskydd och uttrycker sitt avståndstagande från narkotika. Där är vi överens, men det har alltså ingenting med sprutbyten att göra. Narkotikapolitiken kan inte rimligen signalera att narkotikaberoende personer skall fråntas sitt människovärde genom att förnekas ett rimligt smittskydd.

När det sedan gäller resurser till beroendeproblematik så är det snarast så att ett slagkraftigt smittskydd även ur ekonomisk synpunkt är effektivt. Samhället satsar miljarder för att minska skador orsakade i trafikmiljön. Det görs därför att det är såväl kostnadseffektivt som humant.

Cirka 400 personer dör i trafiken varje år. Antalet unga människor som dör av sitt narkotikamissbruk är jämförbart med antalet trafikoffer. Den satsning vi här föreslår är inte särskilt kostnadskrävande och den kommer att löna sig ekonomiskt om den blir av.

Det finns inga sakliga argument emot sprutbytesprogram. Allt som behövs är att de narkotikapolitiska låsningarna av ideologisk karaktär löses upp. Det kan ske genom att man accepterar evidensbaserad forskning.

Dan Karlsson

ledamot av landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons