Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Karlsson (v): Sverige blir hårdare att leva i

Annons

Klassamhället har aldrig avskaffats någonstans i världen. Att få mötas som jämlikar är fortfarande en dröm som många av oss när. Drömmen lever starkast hos dem som befinner sig i underläge eller som har erfarenheter av att befinnas sig i underläge, vara fattig och maktlös.

Den regering som röstades fram år 2006 har inte jämlikhet som ideal. Den som eventuellt haft sådana förhoppningar har blivit lurad. Tvärtom, de steg mot jämlikhet som tagits under 50 år efter andra världskriget raseras nu i snabb takt.

Förmögenhetsskatten och fastighetsskatten avskaffas. Mycket stora ekonomiska medel tillförs de redan rika. Det handlar om många miljarder kronor som tas från Rinkeby och Rosengård för att hamna i Danderyd, Billdal och Falsterbo.

Sjuka och arbetslösa jagas. Den avslags-kultur som uppfanns inom missbrukarvården på 1990-talet når nu försäkringskassan,

arbetsförmedlingen och primärvården.

Ersättningen sänks för dem som är sjuka eller utan arbete. De fattiga blir ännu fattigare.

Den skattesänkningen som kallas för jobbavdrag slår orättvist mot alla dem som inte kan jobba, av ålder, sjukdom eller brist på jobb. Detta är inget att glädja sig över även om man gynnas tillfälligt av detta avdrag. Så snart man blir sjuk eller gammal drabbas man av denna orättvisa.

Boendet marknadsanpassas och mindre väl bemedlade körs ut i förorterna. Detta sker genom att bruksvärderingen avskaffas. Det är realisation på allmännyttan. Hyresgäster påtvingas boendeformer de inte vill ha.

Sjukvården görs om till en vinstgenererande marknad. Människor med stora vårdbehov blir lidande. Man bör vara frisk och ha gott om pengar innan man blir sjuk.

Skolan blir en utbildningsmarknad och elever med behov av extra stöd blir lidande. Privatskolor plockar russinen ur kakan och det allmänna får sörja för de elever som blir över.

Avgifterna till a-kassan har höjts kraftigt och många lämnar kassorna eller vägrar gå med. På så sätt försvagas löntagarna och kapitalmakten stärks.

Betygen återinförs från första skolåret. Den som är i underläge skall få känna av detta direkt. Betygens viktigaste roll i skolan är att sortera eleverna i vinnare och förlorare.

Förlorarna stigmatiseras så snart de börjar skolan.

Vårdnadsbidrag införs, vilket äventyrar de vinster i jämställdhet som vunnits under några årtionden. Bidraget kan inte utnyttjas av dem som är ensamma försörjare utan det är gjort för dem som redan har det väl förspänt.

Skatteavdrag för så kallade hushållsnära tjänster har införts. Dessa kan bara den som har gott ställt unna sig. En ny låglönemarknad etableras och klasskillnaderna växer.

En kraftfull reaktionär våg av så kallade reformer genomförs av den borgerliga regeringen, som visar sin rätta färg.

Retoriken från valrörelsen förlorar all trovärdighet.

Politiken går i korthet ut på att gynna de redan rika, vilkas företrädare denna regering är. Löntagarna mister inflytande. Det allmänna urholkas. Till dem som redan har ges det bidrag, subventionerade tjänster och mycket mera pengar. Sverige blir ett kallare och hårdare samhälle att leva i.

Dan Karlsson

Arboga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons