Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Larhammar: Evolutionen har upptäckts många gånger

I VLT den 31 oktober berättade jag att Föreningen Genesis har falska påståenden om evolutionen på sina webbsidor.

Annons

I sin replik den 9 november gör föreningens talesman Anders Gärdeborn inga som helst korrigeringar av dessa felaktiga påståenden. Istället ikläder han sig rollen som martyr genom att påstå att min kritik är riktad mot honom som person. Detta är en vanlig strategi bland förespråkare för pseudovetenskap som saknar sakliga argument för sina extrema trosuppfattningar.

Dessutom försöker Gärdeborn dölja sitt förnekande av människans evolutionära släktskap med schimpansen genom att kräva bevis för vårt släktskap med bakterier. Vårt gemensamma ursprung framgår med all önskvärd tydlighet av den stora likheten mellan våra gener. Från det uppenbara släktskapet mellan människa och schimpans är steget inte långt till känguru, sjöborre och så småningom bakterier. Evolutionen har upptäckts många gånger, bland annat inom genetik och paleontologi.

Gärdeborn skriver att han accepterar evolution i betydelsen variation. Men om den genetiska variation som finns hos många arter idag skulle ha uppstått på mindre än 10000 år så måste Gärdeborn postulera orimligt höga mutationshastigheter.

Det finns en stor mängd populärvetenskapliga böcker som beskriver evolutionen. Varför inte börja med Jonatan Lindströms "Allt från början", en underhållande barnbok om evolutionen som även vuxna kan läsa med behållning.

Dan Larhammar

professor i molekylär cellbiologi, Uppsala universitet

medlem i Föreningen vetenskap och folkbildning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons