Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför åker vi till Dublin tillsammans!

Annons

Det råder högkonjunktur i landet just nu. Det märker våra företag och det märker vi i Västmanlands kommuner. Och som en del av den innovativa och dynamiska Stockholm-Mälarregionen har vi i Västmanland ett bra utgångsläge inför framtiden. Men konkurrensen är stenhård. Vi tävlar inte mot resten av Sverige. Det är den internationella konkurrensen vi måste klara av!

Det är därför som vi tillsammans med ett 50-tal ledande representanter från politik, näringsliv och akademi i Stockholm-Mälarregionen den 22-25 april reser till Dublin och Irland. Vi måste helt enkelt lära oss mer av andra för att fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Det finns flera starka skäl till varför vi åker till just Dublin och Irland:

- Irland har på kort tid gått från botten till EU-toppen i ekonomisk tillväxt. Och fortfarande är den -keltiska tigern- på språng.

- Irland och inte minst Dublin har varit enormt framgångsrik i sin internationella marknadsföring och har skapat ett mycket företagsvänligt klimat

- Nu satsar man stenhårt på att göra Irland till en ledande kunskapsnation. Med stora investeringar i forskning och utveckling.

- Dublin, är precis som Stockholm-Mälarregionen motorn för den ekonomiska utvecklingen. Hur samspelar man med resten av landet?

Det finns med andra ord goda skäl för oss att åka till Dublin. Programmet är späckat av möten med forskare, universitetsrektorer, företagsledare och ledande politiker. Vi är säkra på att vi kommer hem med många goda idéer i bagaget.

Men vår resa har också ett annat syfte, och det är att stärka samarbetet i vår region. Över nuvarande kommun- och länsgränser men framförallt mellan politik, näringsliv och akademi. Inte minst OECD pekade i sin studie över Stockholm-Mälarregionen på att det är avgörande för vår region att vi lyckas mobilisera våra resurser mot gemensamma mål och ett tydligare ledarskap. Något som de också är bra på i Irland. Nu åker vi dit och låter oss inspireras.

Elisabeth Unell

kommunstyrelseordförande (m) i Västerås

Merit Israelsson

vd handelskammaren i Mälardalen

Olle Ytterberg

kommunstyrelseordförande (s) i Arboga

Ingegerd Palmér

rektor för Mälardalens högskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons