Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det så få recept på fysisk aktivitet

Apropå problemet med att det skrivs ut för få recept på fysisk aktivitet skulle undertecknade, som på olika sätt är engagerade i frågan, vilja framföra följande.

Annons

Möjligheten att skriva ut fysisk aktivitet på recept har funnits sedan 2003 och i våras kom en reviderad upplaga av FYSS, en bok på drygt 600 sidor, som beskriver hur man kan använda fysisk aktivitet för att bota sjukdomar. FYSS är utgiven av YFA, en sektion inom Läkaresällskapet och innehåller referenser till vetenskapliga studier som stöder användningen av fysisk aktivitet på recept. Vad är då problemet?

Ett problem är att det inte finns några incitament för läkarna att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Det finns inte heller någon som utbildar läkarna. Man har däremot både under sin grundutbildning och sin verksamhet fått lära sig hur man snabbt och effektivt kan symptomlindra med hjälp av bland annat läkemedel. Medicinbolagen har stått i kö för att föra ut sin information. Detta är en viktig del i bolagens marknadsföring som visat sig vara mycket lönsam.

Det finns idag inga övergripande resurser avsatta för att utbilda Sveriges läkare om fysisk aktivitet på recept och FYSS. Att genomslaget i sjukvården inte är så stort är därför inte alls konstigt. Landstingen gör dock en del, men det är bara en bråkdel av vad de skulle kunna göra. Det är ju faktiskt de, förutom patienterna, som har mest att vinna på fysisk aktivitet på recept.

Det finns även andra saker som gör att fysisk aktivitet på recept har svårt att slå igenom. Det är en betydligt mer arbetskrävande process för läkarna att förklara för patienterna att det faktiskt fungerar med motion och att läkemedel inte behövs. Ofta tar det också lite längre tid att få effekt med hjälp av fysisk aktivitet. De flesta vill ha snabb symptomlindring, och så är vi alla uppväxta i det medikaliserade samhället där vi från barnsben fått lära oss att "piller botar".

Ett tredje problem med fysisk aktivitet på recept är att åtgärderna ska bekostas av patienten själv. Läkemedel är subventionerat av samhället, men inte ett par träningsskor eller ett gymkort. Varför skulle inte sådant kunna subventioneras, om en läkare skriver ut det på recept?

För att fysisk aktivitet på recept ska få genomslag krävs att landstingen tar alternativet till läkemedel på allvar och satsar mer på utbildning av både läkare och medborgare. Det skulle kunna göras till en relativt låg kostnad med hjälp av modern IT-teknik - en webbportal där både receptskrivare och patienter kan få tips och råd. Tillika måste också subventioneringssystemet ses över så att fysisk aktivitet på recept jämställs med läkemedel och andra medicinska procedurer.

Pehr-Johan Fager

AreBe Group AB

Peter Lamming

informatör YFA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons