Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför behövs ett socialdemokratiskt Europa

Socialdemokraterna vill att alla som jobbar i Sverige ska ha samma arbetsvillkor.

Annons
Har bestämt sig. Stefan Löfven, som i dag besöker Västerås, har redan röstat.

Runt om i Sverige arbetar människor till usla villkor. Det handlar om löner och villkor långt under kollektivavtalsnivå, ofta i en undermålig arbetsmiljö.

Det kan vara städarbetet på din arbetsplats. Eller lastbilschauffören som levererar byggmaterial till byggmarknaderna i Västerås.

Så här kan vi inte ha det. Idag kommer vi till Västerås för att prata om detta.

Att man idag kan betala människor som arbetar i Sverige lägre löner bara för att de har en annan nationalitet är ovärdigt. Det påverkar villkoren på hela arbetsmarknaden.

När vissa företag sänker sina kostnader genom att försämra villkoren riskerar seriösa företag att slås ut.

Socialdemokraterna står upp för frihandel och rörlighet över gränserna. Öppenhet i kombination med ordning och reda på arbetsmarknaden och ett bra stöd till människor som behöver ställa om när gamla branscher lämnar pl ats för nya har gjort Sverige till ett ledande exportland.

Det är viktigt att denna öppenhet är en positiv kraft och ska inte utnyttjas för att dumpa löner och villkor. Svenska löner och villkor ska gälla i Sverige. För alla.

Valet till Europa- parlamentet handlar både om löner, villkor och arbetsmiljön för löntagarna. Moderaterna i Europa- parlamentet vill inte att kollektivavtalsenliga löner ska gälla för alla i Sverige.

Moderaterna vill helt avreglera den europeiska lastbilstrafiken och hävdar att det är viktigt för Sveriges handel att man får betala lägre löner till lastbilschaufförer från andra EU-länder som jobbar i Sverige (SvD 15 februari).

Under de kommande åren ska Europaparlamentet behandla arbetsmiljö-kraven i företag. Socialdemokraterna vill värna arbetsmiljön medan Moderaterna aktivt vill försämra arbetsmiljöskyddet för majoriteten av företagen.

Moderaternas politik för arbetsmiljön skulle leda till fler arbetsskador och sjukskrivningar.

Vi kommer arbeta för att EU:s regler för offentlig upphandling utvecklas så att kommuner ska kunna ta större hänsyn till sociala villkor och miljö när man upphandlar transporter, mat och städning.

Valet till Europaparlamentet handlar om viktiga beslut som påverkar vår vardag. Din röst kan avgöra vilken riktning EU ska ta.

Moderaternas Europa – där den inre marknaden utnyttjas för att sänka löner och försämra arbetsmiljön. Eller ett socialdemokratiskt Europa – där god arbetsmiljö och lika lön för lika arbete är grunden för öppenhet och frihet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons