Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datortomografi används vid misstänkt stroke

Annons

I debattartikeln "Misshushållning med magnetröntgen" den 13 oktober undrar Marianne Israelsson om magnetresonanstomografi (MRT) används för sällan vid misstänkt stroke?

Vid en MRT-undersökning mäts de magnetiska fälten, inte röntgenstrålning som vid datortomografiundersökning (DT). MRT-bilder är annorlunda än DT-bilder och är bättre vid diagnostisk av rygg- och ledskador och ofta, men inte alltid, även vid undersökning av hjärnan.

Vid misstanke om stroke, det vill säga blodpropp eller blödning i hjärnan, är ändå dator-tomografi den lämpligaste undersökningen. I det akuta skedet är det viktigt att snabbt utesluta en blödning och då är datortomografi överlägsen. Tidigt efter insjuknandet i en stroke kan en del typer av hjärnblödningar vara mycket svåra att se vid en magnetkameraundersökning. En MRT-undersökning av hjärnan tar dessutom i allmänhet cirka en halvtimme att genomföra och kräver att patienten kan ligga absolut stilla, viket kan vara svårt när man drabbats av en akut stroke.

Ompatienten har en hjärnblödning syns den direkt vid en datortomografiundersökning. Om undersökningen visar en blodpropp är diagnosen likaså klar och behandling med blod-förtunnade medicinering kan inledas. Om undersökningen utförs tidigt efter insjuknandet syns inte förändringar av blodproppen på röntgenbilderna. Om insjuknandet och symtomen är typiska för en blodpropp krävs vanligen ändå inte en förnyad datortomografi - diagnosen anses ändå klar och behandling kan inledas. Om däremot symptomen är oklara kan en MRT-undersökning i vissa situationer ge ytterligare värdefull information. Särkilt viktigt är det om resultatet kan påverka valet av behandling.

Som Marianne Israelsson framhåller är det god hushållning att ställa rätt diagnos för att kunna ge rätt behandling vilket vi helt instämmer i. Om MRT verkligen behövs ska den givetvis användas även vid stroke, men så är alltså inte alltid fallet!

Kamelia Kostova-Aherdan

Jan Saaw

Åke Tenerz

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons