Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De borgerliga har en annan verklighetsbeskrivning

Annons

Den väg som de borgerliga nu presenterar tar inte hänsyn till de verkliga utmaningarna, skriver Kent Persson (v), ledamot av riksdagens näringsutskott. Tidigare inlägg i debatten har varit införda den 17 och den 24 november.

Agneta Berliner (fp), Jessica Polfjärd (m), Staffan Anger (m) och Jörgen Johansson (c) visar i sin artikel till försvar för sänkt a-kassa, att de sitter helt fast i valretoriken instället för att lyfta blicken och se vilka utmaningar som Sverige står inför.

De hänvisar till en OECD-rapport som ska visa att en sänkning av a-kassan minskar arbetslösheten. Som bland andra ekonomiprofessorn David Howell, tillsammans med företrädare för TCO visade i Svenska Dagbladet den 22 november, är det en felläsning av rapporten.

Snarare visar den att Sverige inte är ett genomsnittligt OECD-land, eftersom exempelvis andelen kvinnor och äldre i sysselsättning är mycket hög. Den nordiska modellen ser annorlunda ut än den anglosaxiska och kontinentala, och måste förstås utifrån sina egna förutsättningar.

Med den beskrivningen blir det egentligen frågan om vilken sorts utvecklingsväg som svensk ekonomi ska ta till god ekonomisk tillväxt, och vad de sociala kostnaderna och konsekvenserna blir.

Den väg som de borgerliga nu presenterar tar inte hänsyn till de verkliga utmaningarna. Enligt Exportrådet har Sverige relativt våra nordiska grannländer, trots en stark tillväxt, förlorat andelar på exportmarknaden. Vänstern vill satsa på den avancerade exportsektorn, inte minst de små och medelstora företagens teknikutveckling. De borgerliga lägger instället ned utvecklingsprogrammet Forska och Väx.

Den generella nedsättning av arbetsgivaravgifter för tjänstesektorn, som föreslås, strider mot EU:s konkurrensregler och är ändå inget som gynnar svensk exportindustri. Och i stället för att satsa på en medveten industripolitik och högkvalitativ efterfrågan från offentlig sektor som beställare, satsar de borgerliga på lågavlönade och subventionerade hushållsnära tjänster.

De borgerliga förslagen ingår i ett bredare batteri av åtgärder som har en annan grundsyn på Sveriges ekonomiska utveckling. Syftet är här att skapa en låglönemarknad och större samhällsklyftor. Detta är en väg som vänsterpartiet avvisar.

Kent Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons