Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De förstår nog men låtsas inte begripa

Annons

Jag uttryckte mig (den 20 januari) tydligen inte tillräckligt tydligt för att Roland Sundgren (s) och Thure Jadestig (s) skulle förstå min passus om ministrar som sitter löst i andra länder om de gör grova misstag.

De förstår nog men låtsas inte begripa. Sådant hör yrkespolitiker till. Men jag försöker igen: Om flodvågskatastrofen drabbat något annat land i Europa lika hårt som Sverige och de ansvariga begått samma ödesdigra misstag som förekom i vårt land hade de fått sparken. Men så inte i Sverige.

Hos oss tycks det räcka med att statsminister Göran Persson ber om ursäkt. Men Roland Sundgren och Thure Jadestig uppmanade honom (den 16 januari) och även Laila Freivalds att "sluta huka sig i tsunamistormen från media och den borgerliga alliansen". Det förefaller alltså som om de bara vill släta över och att det var onödigt med en ursäkt.

Debattörerna återkommer igen om det juridiska ansvaret för hanteringen av de nödställda svenskarna i Thailand - för att avleda fokuseringen från det politiska ansvaret kan man förmoda.

Juridik i all ära men här borde det i första hand ha handlat om medmänsklighet och omsorg, när uppenbarligen många svenska turister var i nödläge och behövde snar hjälp. Genom annandagens mediarapporter om flodvågen stod det klart för de flesta att tusentals svenskar befann sig i katastrofområdet. Då föredrog Göran Persson att fortsätta fira jul hemma och Laila Freivalds gick på teatern.

Debattörernas påpekande att inte heller de finländska stats- och utrikesministrarna avbröt sina julfiranden är ett tappert försök att låta våra egna ministrars handlingsförlamning framstå i ett mildare ljus. Anmärkningsvärt är att de finländska flygplanen kom till Thailand ett dygn tidigare än de svenska - trots julfirande ministrar.

De pågående KU-förhören kan möjligen ge ytterligare klarhet om vad som förekom mellan beslutsfattarna i regering, regeringskansli och myndigheter. Roland Sundgren och Thure Jadestig ondgör sig över att oppositionspartierna satt in en del advokater för att sköta utfrågningen. Det lär behövas yrkesfolk som är vana att pressa fram sanningen från dem som kanske försöker slingra sig eller trilskas.

Tord Säfvestad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons