Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De moderata muslimerna måste vinna!

Annons

Utrikesutskottet har lämnat ett betänkande som handlar om vår relation till islam (2005/05: UU8). Det är bra att riksdagen försöker beskriva islam men varför behandlar man inte religionens negativa sidor?

I betänkandet, som är på 183 sidor, skriver man att "utskottet har behandlat relationen mellan väst och den muslimska världen?" Problemet är att krisen i den muslimska världen, som vi upplever i dag, har ingenting med vare sig Sverige eller väst att göra. Den är en intern angelägenhet mellan islamofascister och liberala och moderata muslimer. Myndigheter, organisationer, massmedia och andra borde uppmuntra muslimerna till en dialog sinsemellan.

Islam befinner sig i dag i samma situation som kristendomen på 1500-talet. Då gick Martin Luther emot kristendomens fundamentalister i Vatikanen.

Islam har inte 500 år på sig. De moderata muslimerna måste vinna slaget. Låt massmedierna och debattörer diskutera Koranen, sharia och hadith utan att försköna eller sopa någonting under mattan.

Vidare skriver man i betänkandet att "medierna kan vara ett kraftfullt instrument för att öka förståelse men kan också bidra till att förstärka fördomar och schabloner?". Detta är struntprat.

Islam har ett mycket dåligt rykte i världen. Och det är de fruktansvärda morden på oskyldiga i USA den 11 september, iBali, i Madrid, i London, självmördare som gett religionen en nästan barbarisk karaktär. Detta är inte massmediernas fel.

Koranen säger om kvinnor: "Om era hustrur förfar sig genom äktenskapsbrott och detta intygas av fyra vittnen bland er, då skall ni spärra in dem i ert hus tills döden befriar dem". Vidare om arvskifte: "Manlig arvinge skall ha lika mycket som två kvinnliga".

Håller utrikesutskottet med om sådana lagar? Innebär detta att regeringen accepterar att de muslimer som bor i Sverige skall dömas enligt sharian och vara underställda en liten minoritet?

Minst en tredjedel av Koranen måste göras om eller förkastas för att man skall kunna hänga med sin tid. Detta arbete kan bara liberala och moderata muslimer åstadkomma.

Av betänkandet framgår att "utrikesutskottet och utrikespolitiska institutet sände en grupp i februari 2006 till Stockholms moské för att inhämta svenska muslimers syn på Muhammedkarikatyrerna". Det finns skäl att fråga vilka muslimer de har träffat då? Imamer och islamister?

Av en undersökning utförd av det franska statistikföretaget Sofres för EU:s räkning framgår att andelen muslimer som besöker moskéer och håller på de fem pelare som islam står på, är mindre än 10 procent. Detta faktum har verifierats.

I Västerås bor minst 3 000 muslimer men om man sätter sig i moskén några fredagar, de största muslimska högtidsdagarna, visar det sig att moskén besöks av mindre än 50 män.

Regeringen borde ställa krav på muslimer och andra invandrare att de skall lära sig svenska. Man borde ha gett dem arbete och tagit hand om deras barn. Många invandrarbarn är vilsna eftersom deras föräldrar är analfabeter, de har dålig utbildning, lider av brist på disciplin och islam kan inte hjälpa dem.

Massmediernas uppgift är inte att ägna sig åt falska skönmålningar utan att föra fram fakta och vara öppna för dialog mellan människor med olika åsikter.

Det finns islamofascister vars mål är att döda och lemlästa för att komma till paradiset. Dessa personer utgör en mycket liten minoritet men de ryggar inte för någonting. Låt dem inte ta över!

Adel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons