Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rödgröna: Ogenomtänkt att lägga ner Bäckbyskolan

Idén om att eleverna ska kunna gå från förskoleklass till årskurs 9 på Bäckbyskolan har växt fram utifrån idéer och diskussioner i verksamheten i första hand på Hällbyskolan.

Annons

Våra tjänstemän på pedagogiska nämndernas stab och på Proaros har på ett övertygande sätt visat för oss i Barn- och ungdomsnämnden att det är ett framgångsrecept för eleverna på Bäckby.

Vi rödgröna i nämnden och i Proaros styrelse blev övertygade om att detta var ett sätt att skapa en enhet som ger förutsättningar för ett brett engagemang kring Bäckbyskolan och därmed ett ökat fokus på elevernas lärande och förutsättningar att nå skolans kunskapsmål.

När vi mött elever och lärare på Bäckbyskolan och Hällbyskolan har vi känt att det är något alldeles speciellt. Här har vi elever som trivs och ser skolan som sitt andra hem. Här har vi pedagoger som brinner för att arbeta med barnen som går i just dessa skolor.

Att kombinera de styrkor som finns i dessa två skolor i en gemensam enhet känns därför helt naturligt för oss.

Därför tyckte vi att det var beklagligt att alla alliansens partier i Barn- och ungdomsnämnden i mars gick emot beslutet att skapa en F–9-skola på Bäckby.

Oenighet i nämnderna har vi titt som tätt men vi kunde inte i vår vildaste fantasi föreställa oss att allianspartierna skulle driva frågan för överprövning i kommunfullmäktige. Dels för att beslutet var i full gång att verkställas ute på skolorna med gemensamma lärarträffar, möten med arkitekter för att rita om lokaler och samtal med eleverna för att få till en bra sammanslagning av de båda skolorna. Dels utifrån det faktum att allianspartierna för första gången aktivt skulle ta hjälp av Sverigedemokraternas vågmästarroll när man förlorat en omröstning i en nämnd.

En nedläggning av Bäckbyskolan kommer som vi ser det att drabba barnen på Bäckby och verksamheten i de båda skolorna. Det gagnar varken barnens utveckling eller deras skolresultat.

Dessutom förändrar det helt förutsättningarna för en av grundpelarna i Bäckbysatsningen, nämligen utvecklingen av Bäckbyhuset. Inte bara att det inte ska vara någon skolverksamhet enligt beslutet. Den investering som är planerad med 15 miljoner kronor för att utveckla mötesplats för äldre, bibliotek, föreningsverksamhet, folkbildning, samlingssal, fritidsgård, fritidsklubb med mera minskas nu efter alliansens förslag till bara 5 miljoner kronor.

Tanken har varit att skapa ett centrumhus som kunde erbjuda liv och rörelse på dagtid, kvällar och helger. Verksamheterna stöttar varandra och långt gångna planer får skrotas även på detta område. Finns det någon som tror att vi med alliansens politik får utveckling på Bäckby?

Vi rödgröna har hela tiden haft en vision. Vi vill ha en likvärdig skola med eleven i centrum. Det är en skola där alla barn ska kunna gå i skolan i sitt närområde hela vägen från förskoleklass till nian. Vi menar att man då har större möjlighet att samverka kring eleven, stärka kontakter med hemmet och lära känna varje barns behov. Vi menar att även äldre elever behöver det stödet och att vi får tryggare, lugnare skolmiljöer på detta sätt. Det har vi redogjort för här på debattsidan och i andra diskussionsforum.

Vår ambition är att minska kostnader för lokaler för att kunna fortsätta prioritera pedagoger. Det var ett av syftena med Barn- och ungdomsnämndens beslut. Med alliansens idéer är risken uppenbar att det blir dyrare än i dag.

Genom att flytta eleverna från Hällbyskolan till Bäckbyskolan skapas förutsättningar att flytta in Sofiaskolans verksamhet, vars lokaler är utdömda av arbetsmiljöverket, i Hällbyhuset och på det sättet också spara pengar från lokaler till pedagoger.

En liknande lösning har också tagits fram för Tillbergaskolan. Där flyttar eleverna i de lägre åldrarna in i samma hus som eleverna i de högre åldrarna, vilket ger plats för för-skolor att flytta in i de tomma lokalerna. Man kan ställa sig frågan vad som är skillnaden mellan Bäckby och Tillberga.

Vi har verkligen försökt hitta konsensuslösningar i nämnden men det har varit väldigt svårt då alliansens företrädare benhårt har hävdat att vi ska lägga ned Bäckbyskolan och inte velat flytta sig en millimeter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons