Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rödgröna saknar förslag om hur köerna ska kortas

Annons

Den rödgröna landstings-planen är nu tagen av landstingsfullmäktige, vilket jag beklagar. Den ger inte västmanlänningarna svar på den viktigaste frågan inför framtiden: hur landstinget ska klara vårdgarantin och minska köerna till specialistvården.

För oss i Alliansen är tillgänglighet överordnat allt annat. Det visar vi genom att i vårt alliansgemensamma förslag till landstingsplan lyfta fram ett antal konkreta förslag på åtgärder för att klara vårdgarantin.

Det handlar till exempel om att införa patientlotsar, det vill säga ett sätt att se till att de svårast sjuka kommer rätt i vården direkt. Det har i andra landsting gett resultat i form av färre vårddygn, färre slutbedömningar och bättre överlevnad. Det handlar om att etablera ett vårdgarantikontor, med uppdraget att samordna arbetet med att hjälpa patienter att hitta vårdgivare. I dag ligger det arbetet utlagt på klinikerna och när de inte kan ge vård i tid, måste personalen på respektive klinik hitta en annan vårdgivare. Det är ett exempel på tidsödande administration som skulle kunna frigöra mer tid för vård, om det i stället lades på ett centralt kansli.

Det handlar om att skärpa kraven på hur lång tid det får ta innan en patient får tid hos en specialist. Där är Alliansen mycket hårdare i sina krav än de rödgröna och ger tydliga signaler på att bättre styrning och ledning krävs i vården. Den rödgröna landstingsplanen saknar helt konkreta åtgärder för att komma till rätta med tillgänglighetsproblemet – trots att just tillgänglighet är ett prioriterat område i deras plan. De rödgröna har sagt sig vilja satsa på att minska köerna, men än har inga förslag på hur det ska genomföras presenterats. Under tiden får jag och många med mig, stå ut med att vänta – som i mitt fall i månader – på hjälp. Västmanlänningarna förtjänar bättre!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons