Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De unga förtjänar bättre än så

Annons

I Sverige står över en miljon människor i arbetsför ålder utan jobb. Värst är det för ungdomarna. Över 20 procent fler unga är arbetslösa än för ett år sen.

Bara i Västerås handlar det, som VLT skrivit om på nyhetsplats, om 1 244 ungdomar. Ändå är det skrämmande tyst från regeringens sida. Att söka 100-tals jobb och bara få ett tack för visat intresse kan knäcka den starkaste och slår mot självförtroendet. Att inte få vara med och bidra skapar en känsla av utanförskap och meningslöshet.

Att människor då blir sjuka är inte konstigt. Samtidigt som människor står utan jobb har arbetslivet för dem som har jobb blivit tuffare. Många stressar för att få ihop livspusslet med familj och arbete. Det är tydligt att socialdemokraternas medicin med Ams-åtgärder och små möjligheter att påverka vardagen slår ut människor.

Folkhälsan hotas när människor inte får chansen att vara med i samhället. I stället för att förenkla och minska bördorna för företagen, som ska skapa de nya jobben, gör socialdemokraterna tvärtom. Den rödgröna riksdagsmajoriteten har infört friåret, som det därtill varit svårt att få ordning på. Och inte nog med det. Vänsterkartellen vill att arbetsgivarna ska bli tvungna att bevilja tjänstledighet för att låta den anställde prova ett nytt jobb. Det är en inskränkning i arbetsgivarens möjlighet att planera och driva verksamheten och slår förmodligen ut riktiga jobb.

Inte heller bidrar den arbetsmarknadspolitiska åtgärden, så kallade "plusjobb" till att fler får jobb. De "minusjobben" spär bara på de offentliga underskotten, minskar rörligheten och hindrar människor att få riktiga jobb. Det mörkas friskt från socialdemokraterna ett valår.

Kristdemokraterna vill se nya jobb genom sänkta skatter för arbetande låg- och medelinkomsttagare och lättnader för små- och medelstora företag. Det mest prioriterade för oss är att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Tyvärr har arbetsförmedlingen inte lyckats bidra till det. Västmanland bör därför bli ett försöksområde för att föra över flera av arbetsförmedlingens uppgifter på bemanningsföretag. De är redan duktiga på att anställa ungdomar. Mer än var femte anställd i bemanningsföretag är mellan 21-25 år. Branschen har cirka 10 000 kundkontakter varje dag. Det är en möjlighet som måste utnyttjas. En annan fördel är att bemanningsföretagen har en närhet till arbetsmarknaden som Ams inte kommer i närheten av.

Vi vill även införa en ordentlig lärlingsutbildning i gymnasie-skolan, stärka yrkes- och studievägledningen i skolan, utveckla ungdomspraktiken och skapa nystartsjobb för 20-24-åringar.

Sverige står inför stora ut-maningar. Kristdemokraterna kan inte acceptera att tusentals ungdomar redan från början hamnar utanför.

De unga förtjänar bättre än så. Det är dags att skrota gamla lösningar som inte fungerar. Fler borde få riktiga jobb i ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter. Så enkelt borde det vara.

Torsten Lindström

Gunnar Roos

Ingvar Nordén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons