Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Ge en bredare bild av idrotten"

Annons

Gymnastiklektion i första klass.

Genom ett relativt stort antal debattartiklar i VLT har jag försökt att få igång en dialog med våra politiker och inte minst VLT sport. Utebliven respons är minst sagt ovärdigt en tidning som VLT och betyget kan knappast bli annat än undermåligt när man nonchalerar läsarna efter flertalet påminnelser.

Äntligen har politiker insett att ”gymnastik med lek och idrott ”skall få mera tid för att stärka den fysiska och mentala hälsan. Skolgymnastiken måste få mer tid i skolschemat. Redan 5/11 2008 skrev jag artikeln ”Vart är idrotten på väg”. Nedanstående citat är från 1928 års undervisningsplan för allmänna läroverk.

”Övningarna i skolan ska vara karaktärsdanande för att bibringa god kamratanda och känsla av ansvar gentemot skola, kamrater och sig själva.”

Massmedier har ett synnerligen stort ansvar när det gäller att bedriva idrottens roll i vårt samhälle. Under de senaste åren har hälsoaspekterna kommit i fokus. Vi skulle även spara miljarder om svenska folket motionerade under hela livet. Härvidlag kan idrotten spela en viktig roll och även sportjournalistiken. Glöm inte att idrotten engagerar cirka 600000 obetalda ledare.

Är det nödvändigt att varje dag skriva om VIK hockey eller annan ”storklubb”? Är det inte deras skyldighet att ge läsarna en bredare bild av idrottens betydelse för våra ungdomar och självfallet hos oss vuxna?

Till sist: Det kan vara värt att idrottande ungdomar i regel har klart bättre betyg än stillasittande elever. Se bland annat boken "Idrotten lär" av professor Engström som ger en mångfacetterad syn på idrottens roll för olika åldersgrupper. En bok för journalister.

Lennart Jansson, hedersordförande i VSK och f.d. koncernchef:

SVAR DIREKT. Ja, jag håller med om att VLT har ett stort ansvar. I det ansvaret ingår bland annat att inte nonchalera läsare. Det gör vi inte heller. Jag beklagar att du har uppfattat det så. Vi har dagligen kontakt med läsare i olika forum och jag är mycket tacksam över att vi har så engagerade läsare.

Motion och hälsa är viktigt att skriva om. Därför har vi också gjort det i många artiklar under de senaste åren, vilket jag hoppas att du har uppmärksammat. Dessa artiklar har inte varit placerade på sportsidorna, utan på andra sidor i tidningen.

Vår sportredaktions uppgift är att skriva om ämnen som engagerar våra läsare. Vår statistik över läsning visar att artiklar om VIK Hockey är de överlägset mest lästa. Vår duktiga sportredaktion har också betydligt större bredd än enbart artiklar om VIK.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons