Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ingen krävs på ansvar för Västerås i förfall

Annons
Västerås stadshus. En kommun på dekis?Foto: Sara Linderoth/arkiv

Som återkommande skribent på VLT:s debatt- och insändarsidor blir jag ofta kontaktad av läsare som dels -oftast- uttrycker samstämmighet med det jag skrivit, dels frågar: ”Vad gör vi för att få stopp på kommunens misshushållning med resurserna och den strida strömmen av dåliga beslut? Hur utkräver man ansvar?

Man räknar upp Fryxellska skolan, köp av kontorsfastighet på Björnövägen, Kokpunkten, flygplatsen, palmer på Lögarängen, lyxladugård i Gäddeholm med mera. Samtidigt alla dessa defensiva förklaringar, när det saknas pengar till äldreomsorgen, till underhåll av gatunätet och parkerna och skolresultatens kräftgång i kommunen.

Man tycks mena att det är viktigare med litet ”roliga” och uppmärksammade saker än bra skolor och äldreomsorg, när det gäller att göra kommunen attraktiv för befintliga och tillkommande invånare.

Några bra svar har jag inte på dessa frågor. Mumlar något om att skapa förändring vid nästa val, samtidigt medveten om att det kanske inte alls blir större klokhet då.

För övrigt finns ju inte någon överdomstol, som granskar, kritiserar och dömer politikerna för deras dåliga insatser. Lag- och regelvidriga insatser har ju sina rättsvårdande organ men ”bara” dåliga beslut kan ju den politiska ledningen fatta hur många och hur ofta som helst. Och det gör den.

Ansvaret i politiska sammanhang skiljer sig avsevärt från det som praktiseras i privat verksamhet. Magnus Edströms (MP) självsvåldiga utbetalning av 900 000 kronor till en näringsidkare fick visser-ligen berättigat klander, men något ansvar utkrävdes inte.

Oppositionen kände nog att ”i dag var det du, i morgon kan det vara jag, bäst att inte utmana för mycket”. En vd i ett privat bolag skulle omedelbart ha skilts från sitt uppdrag i motsvarande situation.

Bromsarna för att förhindra politikernas tossigheter och undergångsbeslut består ju, eller borde åtminstone bestå, av en aktiv och kunnig opposition. Därtill i någon ringa mån av aktiva oberoende debattörer som undertecknad, och slutligen och inte minst av en fri och granskande press.

Pressens roll i sammanhanget är åtminstone här på det lokala planet praktiskt taget obefintlig. De fria debattörerna bryr sig inte många om, om något häcklas och förminskas de av de styrande.

Oppositionen då? Med tillfredsställelse har man det senaste året noterat ett aktivt motstånd från Liberalerna, mycket i samband med att Jesper Brandberg övertagit ledarskapet. Vassa och kunniga analyser och argument, inför vilka stadshusets ledarkvartett i sin kompetensbrist ofta stått svarslös.

Moderaterna försäkrade nyligen i VLT, att de visst utgör en opposition att räkna med. Måhända är det så i de sammanträdesrum, dit vi vanliga inte har tillträde, men utåt i det offentliga verkar Moderaterna enbart trötta och uppgivna.

Desto mer förvånande, när Liberalerna nyligen meddelade, att man inleder en ny strategi med lägre tonläge, mindre kritik och en utsträckt hand till de styrande. Allra mest förvånande dock att man går ut i pressen med detta budskap, uppenbarligen innan man sonderat inställningen från motståndarna Responsen från Teljebäck (S) och Kallsäby (C) blev ju minst sagt kallsinnig.

Så medierna har bara trafikolyckor, källarinbrott och pensionärsträffar att rapportera om, och den lilla opposition vi hade har bestämt sig för att bli snällare, så var står vi nu? På väg mot en kommun i förfall tycks det

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons