Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Defibrillatorer en pengafråga, enligt landstinget

Annons

ngvar Nordén har i sin debattartikel den 24 augusti framhållit det samhällsekonomiska värdet av att räddningstjänsten åker på sjuklarm, (I Väntan på Ambulans, IVA). Han hänvisar till en studie av nationalekonomen Björn Sund som visar på lönsamheten med att räddningstjänsterna utrustas och utbildas för att åka på denna typ av larm.

Vi inom Mälardalens Brand- och räddningsförbund (MBR) är mycket positiva till att åka på sjukvårdslarm inom hela vårt geografiska område men givetvis framför allt där vi enligt beräkningar vet att vi kommer att vara först på plats, alltså före ambulansen. Vi har tagit initiativ till möten med landstinget i denna fråga men inte fått gehör eftersom man där inte anser det värdefullt med defibrillatorer samt att det i slutänden handlar om varifrån pengarna ska tas: Vem ska betala?

Det handlar i första hand om kostnaderna för deltidsbrandmännen som får betalt enligt avtal för den tid de åker på larm men även för den utbildningstid som måste göras på deras fritid. Dessutom tillkommer kostnader för defibrillatorerna.

Surahammars kommun betalar extra till MBR för att deltidsbrandmännen ska åka på dessa larm, vilket uppskattas av invånarna. Trots att man inte har defibrillatorer så har deras snabba ankomst och förstainsats varit värdefull. Räddningstjänsten är till för att i första hand rädda liv och dessa larm skulle förstärka denna roll.

Från MBR:s sida välkomnar vi den här debatten och att diskussionerna förs på politikernivå.

Vi hoppas att landstingeti Västmanland tänker om och satsar på denna snabba första insats som flera andra landsting gör.

Catarina Tenser

Räddningsdirektör, Mälardalens Brand- och Räddningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons