Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenssjuka får inte nekas gruppboende

Annons

I en debattartikel den 28 oktober säger sig Gunilla Schiölde ha förstått att det i Västerås stad finns "en ny politisk riktlinje" när det gäller boendet för demenssjuka. "Demenssjuka skall bo kvar hemma allt längre", skriver hon.

Det är min bestämda uppfattning att ingen demenssjuk skall förvägras plats i gruppboende och mot sin vilja tvingas vara kvar i sitt ordinarie boende.

Om något annat skulle ha föreslagits eller beslutats i äldrenämnden, där jag är andre vice ordförande, skulle jag ha yrkat avslag och reserverat mig. Men något sådant beslut har inte fattats.

Men det finns olika utvecklingsstadier av demens, och det finns personer som vill bo kvar i sin ordinarie bostad så länge det är möjligt. Då är det angeläget att äldrenämnden tar sitt ansvar för god omsorg och service i det egna hemmet och därför är det viktigt att äldrenämnden lägger stor vikt vid att vidareutveckla det stödet.

Mot den demenssjukes vilja till kvarboende står ibland anhörigas önskemål om plats i gruppboende. Det är förståeligt. En sådan situation kan vara en grannlaga uppgift för ansvarig tjänsteman att hantera.

Ett sådant dilemma är nämligen ingenting som äldrenämnden kan ha enkla och generella regler för, utan det är problem som måste lösas från fall till fall efter väl grundad bedömning.

Birgitta Nilsson

andre vice ordförande i äldrenämnden (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons