Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati enligt den nya majoriteten

"Nu formas en ny skolpolitik" var rubriken på en debattartikel i VLT lördagen 3 februari. Artikelförfattarna ville omtala att de var i arbete med att förändra Västerås skolpolitik.

Annons

De talade också om att de höll på att ta fram en ny utbildningsplan och berättade sedan vad den skulle innehålla.

Däremot ville de inte informera allmänheten att det ska vara ett möte på Stadshotellet den 14 februari, där utbildningsplanen ska diskuteras med företrädare för skolorna samt elever och föräldrar.

Under den tidigare majoritetens tid var det vanligt att det fanns vissa frågor att diskutera. Men det fanns inga klart fastlagda ställningstaganden från de folkvaldas sida. Den ordningen är nu tydligen bruten. Är det här ytterligare ett exempel från den moderatledda majoritetens sida hur demokratin skall fördjupas?

Vi socialdemokrater och vänsterpartister kommer också att vara på mötet den 14 februari. För vår del är vi där för att lyssna på vad de inbjudna har att säga till oss. Med detta som grund kommer vi senare att utforma vårt alternativ till utbildningsplan.

Företrädarna för den nya majoriteten skriver vidare i sin debattartikel att de vill ge lärare och rektorer större frihet. Men vilket inflytande skall elever och lärare få? Är det också därför styrelsen med elevmajoritet på Carlforsska ska tas bort?

I övrigt tycker vi att det är förvånande att kommunstyrelsen tagit över rollen som pådrivare i skolfrågor. Beslutet om kommunala friskolor är ett sådant exempel.

När vi i nämnderna har sökt svar på dessa frågor har svaren från majoriteten varit undfallande och hänvisats till pågående utredning. Kommer detta arbetssätt att vara ett bestående inslag i den moderatledda majoritetens fördjupningsarbete av demokratin?

Från oppositionens sida kommer vi fortsätta att ställa frågor till den moderatledda alliansens företrädare i de pedagogiska nämnderna om ärendets beredning. Det är speciellt viktigt eftersom det är våra nämnders stab som utreder frågan åt kommunledningen.

Lars-Evert Larsson (s)

Ledamot av utbildningsnämnden

Hans Larsson (v)

Ledamot av utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons