Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den djärvaste insatsen

Annons

Förra året fick Västerås besök av Fride Nilsson, den kände missionären och visionären från Kenya. Han gjorde ett djupt intryck på dem som träffade honom. Hans missionsinsats startade en oktoberdag 1971, då han med ett sällskap turister besökte Kenyas huvudstad Nairobi.

Frides resegrupp strövade omkring och tittade på slumkvarteren. Själv råkade han gå in på en smutsig bakgård, där han i en förfallen halmhydda såg tre människor som låg på jordgolvet: en död svart kvinna i vars mage råttor höll på att äta sig in, och där bredvid låg två svarta barn, tydligen halvt ihjälsvultna.

Den synen blev det stora ögonblicket i Frides liv. Han hörde i sitt inre en stark röst som befallde honom att ta hand om nödställda barn.

Han lydde. Han tog hand om de två barnen och hyrde ett rum åt dem. Han anställde en infödd kvinna, känd för sin barnvänlighet, att bo i rummet och ta hand om barnen. Han gav henne pengar så att hon kunde sköta om dem och ge dem mat tills han kom tillbaka. Så åkte han hem till Sverige, sålde sin fastighet och skrapade ihop pengar så att han kunde resa åter till Kenya för att fortsätta och utöka barnavården.

Genom att bland annat bedriva fadderverksamhet och matbespisning åt undernärda barn har han räddat många hundra kenyanska barn, som annars hade dött i slummen. Snälla människor hjälpte honom med pengar. Rörelsen bara växer och växer och är nu internationellt känd.

Detta kom i gång i början på 1970-talet och har alltså på bara 30 år vuxit till att bli Kenyas främsta sociala hjälporganisation. I sju av landets åtta provinser har han nu byggt upp kyrkor, sjukhus, barnhem, daghem, skolor, gymnasier och yrkesskolor. Jordbruk, bevattningsanläggningar och trädplanteringsprojekt ingår i arbetsprogrammet.

Jag har som ledare för turistgrupper från Västerås varit där ett tjugotal gånger och konstaterat att Frides och hans många medhjälpares verksamhet, Faith Homes of Kenya, sköts mönstergillt. Jag tror att detta är den effektivaste av alla Kenyas hjälpinsatser.

Kommande onsdag, den 21 september, klockan 19, kommer Fride och hans sångare på besök till oss i Västerås domkyrka och bjuder oss på sång och musik. Jag hoppas att många vill gå dit och lyssna på Fride och hans kör, och kanske bidra med en slant till hans fantastiska missionsverksamhet.

Gunnar Helander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons