Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sexuella integriteten ska värnas

Annons

Det gläder mig att även Peter Althin den 7 maj anser att det viktigaste är att en ny sexualbrottslag blir bra. Det förslag som Sexualbrottskommittén överlämnade fick stark kritik. För att vinna tid, och för att slippa tillsätta en ny utredning, har vi arbetat om kommitténs förslag inom justitiedepartementet. Förslaget presenterades i december 2003 som utlovat och den färdiga lagrådsremissen kommer i juni i år.

Utgångspunken i den nya sexualbrottslagen är att värna den sexuella integriteten. Det personliga självbestämmandet över kroppen och sexualiteten är en självklar rättighet. Den nya lagen kommer därför i större grad att utgå ifrån hur brottsoffret upplever situationen.

Lagen får ett utpräglat brottsofferperspektiv. I framtiden kommer det inte att ställas samma krav på våld, tvång och hot för att en gärning ska betraktas som våldtäkt. Den nya lagen kommer att innebära att våldtäktsbrottet utvidgas till att omfatta gärningar som i dag rubriceras som sexuellt utnyttjande. Det gäller bland annat situationer där kvinnan är berusad, sover eller är funktionshindrad. Om det är flera gärningsmän kommer brottet att betraktas som grovt.

Även skyddet för barn stärks på flera sätt. Det krävs inte våld eller hot för att sexuella övergrepp mot barn ska rubriceras som våldtäkt. Hur situationen än ser ut är det en självklar utgångspunkt att barn inte vill ha sex med en vuxen person. Det ska därför inte spela någon roll hur barnet eller gärningsmannen uppträtt.

Den nya sexualbrottslagstiftningen är en av regeringens mest prioriterade lagstiftningsprojekt och frågan engagerar många. Jag ser därför fram emot att kristdemokraternas Peter Althin ska börja diskutera i sak - det tjänar de utnyttjade kvinnorna på.

THOMAS BODSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons