Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som bor i Sverige bör kunna prata svenska

Annons

I sin iver att få kritisera mig och mina förslag glömde Vasiliki Tsouplaki i sitt debattinlägg den 7 november att presentera sig som förtroendevald för vänsterpartiet. Eller är detta en uppgift som Tsouplaki inte vill stå för?

Det fanns dock något i hennes artikel som var bra. Vi politiker skall inte lägga oss i detaljerna i det pedagogiska arbetet. Jag håller helt med och detta har varit, och är folkpartiets politik. Vi litar fullt ut på den pedagogiska kompetens som finns i skolan. Lite tillspetsat kan man säga att skolan skall slippa pekpinnar från klåfingriga kommunalpolitiker. Om vänsterpartisten Tsouplaki instämmer i detta blir jag glad, men också lite överraskad.

Jag kan också hålla med Tsouplaki om värdet av var och ens hemspråk. Och jag har inget att invända mot att satsa både på hemspråksundervisning och på individuell stödundervisning på elevens modersmål, om familjen vill och resurser finns för detta. Men låt mig vara tydlig på en punkt: den som söker sin framtid i Sverige skall lära sig svenska språket. Håller du med om detta Tsouplaki?

I min artikel fanns några rader om att det vore bra om några av Västerås bästa lärare antar utmaningen och söker sig till skolor i utsatta områden. Jag ville dessutom låta detta kunna betyda högre lön.

Tsouplaki verkar inte hålla med och visar detta genom att fråga om det är jag som skall bestämma vilka som är duktiga lärare.

Nej, min roll som politiker är främst att lägga fast ramar, anslå resurser och när det gäller löner lägga fast inom vilka ekonomiska ramar avtal får slutas med den fackliga motparten.

Beslut om vilka lärare som skall anställas, och till vilken lön, skall beslutas av rektor.

Varför skall inte duktiga lärare kunna få högre lön? Varför skall lärarkåren vara den enda grupp som inte genom hårt arbete kan höja sin lön?

Är detta verkligen vänsterpartisten Vasiliki Tsouplakis åsikt?

Om vi inte hindras av vänsterpartiets och Vasiliki Tsouplakis dogmer är det min övertygelse att det är fullt möjligt att Stenkumlaskolan och andra skolor i utsatta områden kan förvandlas från skolor man söker sig från till skolor man söker sig till. Exempel på detta finns det gott om i Stockholm. Varför skulle inte detta vara möjligt i Västerås?

Bengt-Åke Nilsson

Gruppledare för folkpartiet i Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons