Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den styrande landstingsmajoriteten bör vara oroad

Annons

Flera ledande socialdemokratiska landstingspolitiker har anförda av sin ledare Glenn Andersson på debattsidan i sommar uttryckt oro över landstingsoppositionens agerande. De har all rätt att vara oroade. Det framstår allt tydligare att det i folkdjupet råder ett utbrett missnöje över sakers tillstånd i landstinget. Många vill ha en ny ordning.

Den samlade oppositionen erbjuder under mottot "Din hälsa - vårt mål" denna nyordning. Det är inte så att vi anser att allt som sker i landstinget är förkastligt. Det mesta fungerar tack vare en synnerligen lojal personal riktigt bra. Men det finns också brister. Många gånger är orsaken otydlighet i politisk ledning. Och inom några områden, där den nuvarande landstingsmajoriteten varit tydlig i sina beslut och direktiv, har i stället konsekvenserna blivit förödande.

Från folkpartiets sida är vi särskilt kritiska till hur majoriteten skötte upphandlingen av de privata familjeläkarna. Den som resulterade i att 30 000 västmanlänningar plötsligt blev av med sin familjeläkare. Mångåriga, förtroendefulla relationer patient-läkare bröts helt abrupt. Våra maningar om besinning och att snabbt avbryta upphandlingen - medan det fortfarande var möjligt - klingade ohörda. Vi föreslog att patienterna skulle få välja fritt bland alla läkare som ville verka inom familjeläkarprogrammets ram. I stället klev ledande socialdemokratiska politiker fram och sade att om det inte passade så skulle man minsann kasta ut alla privata familjeläkare och driva hela primärvården i egen regi ...

Det är denna socialistiska ideologi som hämmar en sund och fruktbärande utveckling av vården. Fast det torde vara allmänt erkänt att konkurrens stimulerar, envisas majoriteten med att avvisa alla förslag om alternativ som personalkooperativ, avknoppning och privata vårdentreprenörer. Man ska heller inte glömma att enda undantaget inom landstinget - en förhållandevis stor andel privata familjeläkare - kom till genom att missnöjda läkare lämnade landstinget och startade eget. Men också de tycks nu leva farligt om de inte "rätten och packen" sig efter socialismens lagar.

Utåt agerar emellanåt s-v-majoriteten som om den på något sätt inte riktigt vill ta ansvar för allt som händer i landstinget. Senast lanserade socialdemokraterna en form av förslagslåda. Väljarna skulle få tycka till om vilka förbättringar de vill ha genomförda. Alltså förbättringar av det läge som majoriteten ställt till med. Strategin tycks vara att gå till val på nya löften.

Inom alliansen "Din hälsa - vårt mål" är vi övertygade om att det mesta inom landstinget går "att göra lite bättre". Många små steg som tillsammans kommer att skapa ett utbud och en sjukvård som bättre tillfredsställer västmanlänningarnas behov.

Torsten Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons