Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska modellen imponerar inte alls

Annons

Sex fackliga företrädare försöker kraftsamla i en debattartikel i VLT. Det handlar om ett generalangrepp på "högern" i första han företrädd av Fredrik Reinfeldt (m) men där också Maud Olofsson (c) får sin släng av den fackliga sleven.

Jag tänker inte försvara vare sig Reinfeldt eller Olofsson, då jag inte företräder något av deras partier eller något politiskt parti över huvud taget. Inte heller skall jag gå i polemik med deras svepande generaliseringar och enögdhet i det diffusa budskap som artikeln de facto innehåller.

Däremot var det ett av deras påståenden som definitivt drog uppmärksamheten till sig. Det är när de beskriver att "politiker och arbetsgivare i EU imponerat tittar på den svenska modellen." Var finner artikelförfattarna stöd för detta påstående?

Efter att Sveriges väl-stånd på 1970-talet legat 15-20 procent över OECD-genomsnittet, ligger landet nu lika många procent-enheter under. Vårdköerna ökar, ungarna får inte längre baskunskaper i skolan och svenska företagares incitament att satsa och ordna fler jobb bromsas effektivt av en dogmatisk socialdemokrati, ivrigt påhejad av ett lika konservativt fack. Vem tror i det läget att Sveriges utveckling imponerar på någon? Vad har Holland eller Spanien, med betydligt lägre skatt men med minst lika bra offentlig service, att lära av Sverige?

Nej, artikelförfattarnas uppfattning om att Europas politiker imponeras av Sveriges kräftgång ter sig som en dröm, ett önsketänkande. Något faktaunderlag finns i vart fall inte.

Om det är "isande högervindar" som nu drar över landet så är det en förlamande stiltje som präglat Sverige under de senaste 30 åren.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons