Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Denise Bergström: Bokslut med baksida

Annons

Landstingets delårsbokslut ser bra ut. Plus 180 miljoner pekar helårsprognosen på. Men det beror inte på att den nya majoritetens kicklighet att styra landstinget, utan på rena tillfälligheter.Det har ramlat in extra inkomster i form av högre skatteintäkter och högre statsbidrag än beräknat. Pensionsmedel har placerats om och fått engångsinkomster i form av reavinster.

Men de snygga ekonomiska siffrorna sker på bekostnad av sjukvården och arbetsmiljön: Över allt i samhället minskar sjukfrånvaron - utom i landstinget, där den ökar, särskilt bland kvinnor och yngre.

Planeringen av nya ambulansstationer i Fagersta och Sala har stoppats eller skjutits upp. Arbetsmiljön är usel. Nu riskerar landstinget miljoner i vite.

Valfriheten har stoppats. Sen i mars utfärdas inte längre några vårdgarantiremisser till andra landsting.

Landstinget lever inte upp till vårdgarantin med max väntetid på tre månader. I valrörelsen lovade folkpartiet en vårdgaranti med väntetid på max en månad. Facit säger något annat: I maj hade 600 personer väntat i över tre månader på besök och 365 personer hade väntat i mer än tre månader på behandling eller operation. Och ändå har arbetet med att dra ner verksamheten på grund av att Heby har lämnat länet knappt påbörjats.

Bakom de positiva siffrorna döljer sig en mörk

sida. Till årsskiftet har majoriteten lovat att sänka skatten. Till vilket pris?

Denise Bergström (s)

oppositionsråd

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons