Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Denise Bergström (s): Fördela vård efter behov inte plånbok

Annons

Inte ett enda konkret förslag har moderaten Magnus Edlund kommit med för att korta väntetiderna och göra det lättare att komma i kontakt med sjukvården.

Det enda han och hans vänner i den moderatledda alliansen har lyckats åstadkomma sedan de kom till makten är en höjning av skatten och indragen vårdgaranti.

Samtidigt öppnar hans partiledare Fredrik Reinfeldt (m) möjligheten för försäkringspatienter att få egna gräddfiler in på skattefinansierade sjukhus.

I förra veckan lade regeringen fram sin propositionen om en utförsäljningslag som gör det möjligt för skattefinansierade sjukhus att ta emot patienter som betalar sin vård via egna privata försäkringar. Det här skapar gräddfiler i vården och en marknad som gynnar försäkringsbolagen. De som får sitta emellan är alla utan privata försäkringar.

I ett svar på en interpellation från mig i landstingsfullmäktige säger den moderatledda alliansen i Västmanland att man inte alls vill sälja ut sjukhus eller tillåta försäkringspatienter gå före i kön. Men om de verkligen tyckte så skulle de ha sagt det i sitt remissvar till regeringen. Det gjorde de inte.

Vi socialdemokrater säger inte nej till entreprenörer i vården. Det har vi många av i Västmanland och ska ha även i framtiden. Men vi vill att vården ska fördelas rättvist efter behov.

Snart kan alla försäkringspatienter få sin egen gräddfil in på Centrallasarettet i Västerås. Det kommer knappast korta väntetiderna för alla andra.

Denise Bergström (s)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons