Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Denise Norström (S): 2010 blir utförsäkringens år

Annons

Inför valet 2006 talade ”de nya moderaterna” om utanförskap och att arbetslinjen måste gälla. Alla som inte arbetade räknades in i utanförskapet och omnämndes som bidragstagare.

Hur kan en försäkring vara ett bidrag? Om jag får inbrott i bilen eller bostaden och har både bil- och hemförsäkring, är den hjälp som försäkringsbolaget då betalar ut till mig ett bidrag? Tillhör jag då dem som finns i utanförskapet?

Arbetslöshetsförsäkringen betalar vi till genom avdrag på lönen. Sjukförsäkringen betalar vi till genom arbetsgivaravgiften. I avtal har vi avstått från löneökningar för att få en försäkring vid föräldraledighet eller sjukdom.

2010 blir utförsäkringens år. Tiotusentals människor når då den bortre gränsen då de inte längre får vara sjukskrivna trots sjukdom och nedsatt arbetsförmåga. Många av dessa har ingen rätt till a-kassa.

Med några små snabba penndrag som kluddades ned på ett förslag väldigt snabbt, fick de nya moderaterna med sig sina stödpartier och fattade beslut i riksdagen. Beslutet fick dessutom applåder av alliansens ledamöter trots att det var ogenomtänkt och framhastat.

Den senaste tidens utveckling visar på just detta. Först försöker socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) skylla ifrån sig på Försäkringskassan. Sedan gjorde hon en pudel och lade in undantag i reglerna, när hon insåg att det finns människor med svåra sjukdomar såsom cancer, ALS, MS, Kol och många fler där behandlingen kan vara mycket svår och utvecklingen av sjukdomen bara går åt ett håll.

Men vad händer med de människor som inte faller under undantagsreglerna men som ändå har svåra sjukdomar och livslånga behandlingar, när de inte längre får vara sjukskrivna och inte heller kan få ett arbete på grund av sjukdomen?

Många av dessa blir tvingade till försörjningsstöd från kommunen. Det är ett riktigt bidrag. På så sätt har de nya Moderaterna och deras applåderande kompisar skapat det nya verkliga utanförskapet.

Denise Norström

Oppositionsråd (S),

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons