Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Denise Norström (s): Landstingsalliansen räknar med pengar som inte finns

Sjukvården och landstingets övriga verksamheter får det hårt nästa år. Landstingsalliansen med stöd av sjukvårdspartiet och miljöpartiet står fast vid att landstingsskatten ska sänkas med 15 öre. Det betyder ungefär 60 miljoner mindre i kassan.

Annons

Landstingsalliansen har dessutom budgeterat med höjda statsbidrag. Den moderatstyrda regeringen har dock inte höjt statsbidragen de senaste två åren och inget talar för att den gör det nästa år heller. Till det kommer den vikande konjunkturen som ger minskade skatteintäkter. Ändå sänker landstingsalliansen skatten.

I Västmanland har landstinget ännu inte kommit överens med vårdförbundet om lönerna. I andra landsting där de lokala avtalen är klara, blir löneökningen cirka tio procent på två år. I Västmanland kräver Vårdförbundet 15 procent. Men den moderatstyrda majoriteten räknar med löneökningar långt under det. Det finns alltså inget utrymme i budgeten för vårdförbundets lönekrav.

Inte heller talar landstingsalliansen i budgeten och landstingsplanen för 2009-2011 om hur Landstinget Västmanland ska klara framtida stora kostnader för tågtrafiken.

Landstinget ska enligt en överenskommelse betala cirka 250 miljoner för Citybanan till Stockholm. Men inte med ett ord nämner majoriteten varifrån pengarna ska tas.

Inte heller nämns var landstinget ska ta miljonerna till tågtrafiken mellan Uppsala-Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping samt mellan Västerås och Ludvika, när statliga Rikstrafiken drar in sina bidrag med start 2009.

Sammantaget innebär den budget som den moderatstyrda majoriteten lägger: Besparingar inom sjukvården, inga satsningar på kollektivtrafiken och skakigt på avtalsfronten.

Denise Norström

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons